Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dužina 7,2 kilometra: U toku gradnja autoputa od Bune do Počitelja

Preuzmite sliku

U toku je gradnja poddionice Koridora 5c od Bune do Počitelja duge 7,2 kilometra. Iz preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili o kakvoj je saobraćajnici riječ i u kojoj fazi je njena gradnja.

Poddionica je dio dionice od Mostara do Počitelja. Kako su naveli iz Autocesta FBiH, locirana je na geološki izuzetno povoljnom i relativno ravnom terenu.

“Počinje na četiri kilometra južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena tako da ne presjeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan podputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok“, obrazložili su iz Autocesta.

Ugovor o gradnji je potpisan 18. maja 2018. godine, a radove izvodi bosanskohercegovačka kompanija Hering iz Širokog Brijega pod nadzorom španske firme Aecom S.L.U. Do sada su uređeni široki iskopi i nasipi, uređene posteljice i izrađen tamponski sloj, u toku su radovi i na lokalnim cestama te na gradnji nasipa prilaznih rampi natputnjaka.

Asfaltirani su pristupne rampe na natputnjaku Grabovina i prvi sloj rampi natputnjaka Kevčić. Radilo se i na izradi glavnog kolektora unutrašnje odvodnje i podrigolske drenaže, betonskih kanala, kanala za oborinske i fekalne vode, te betoniranju vodospremnika na odmorištima, naveli su iza Autocesta FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje