Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dunović: Građani BiH zaslužuju građanske slobode na kojima počiva i sama EU

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović obratio se šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru povodom otvorenog pisma predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

– Moja moralna i zakonska obaveza je da dam pojašnjenja na neistine iznijete u predmetnom pismu, a u cilju zaštite ustavnosti BiH, kao i svih građana, kako Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Predsjednik Čavara je naveo niz neistina koje zahtijevaju detaljan osvrt, te vam stojim na raspolaganju za konstruktivan dijalog u cilju izgradnje demokratskog društva u kojem će, po uzoru na svjetske i evropske demokratije, svaki građanin imati jednaka prava – navodi Dunović.

U pismu upućenom Sattleru, Dunović se osvrnuo na “niz pogrešno iznesenih tvrdnji predsjednika Čavare, koje predstavljaju prijetnju izgradnji demokratskog društva, a mogu narušiti i evropski put Bosne i Hercegovine”.

– Predsjednik FBiH se prvenstveno stavio u službu zamišljenog zaštitnika jednog konstitutivnog naroda, čime direktno krši Ustav FBiH, a nadalje je naveo da je taj isti narod ugrožen, na način da se Hrvatima ugrožavaju osnovna ljudska prava – napisao je Dunović u pismu.

Tu tezu, kako je dodao, dalje razrađuje iznošenjem mišljenja da tzv. probošnjačke stranke ruše ustavni poredak i pokušavaju urediti državu po mjeri najmnogobrojnijeg naroda.

– Smatram da ste svjesni činjeničnog stanja u BiH, te da ćete na funkciji koju obavljate postupiti odgovorno i upoznati sve dužnosnike EU o stanju u BiH. Sama Evropska unija je osnovana i funkcioniše na principima vladavine prava i garantu ljudskih sloboda. Netačno je da se jednom narodu u Bosni i Hercegovini ugrožavaju prava, a također je netačno da princip konstitutivnosti uopšte može garantovati prava bilo kome, a naročito svim građanima, bez obzira na etničko ili vjersko opredjeljenje – istakao je Dunović.

Prema njegovim riječima, pozivanje predsjednika Federacije BiH na “islamsku deklaraciju” iz prošlog vijeka, dobro je planirano iskrivljenje činjenica sa ciljem zastrašivanja i širenja islamofobije, što je posebno osjetljiva i opasna tema u multireligijskoj Bosni i Hercegovini, te može biti ozbiljna namjera usporavanja evropskog puta BiH.

Dunović u pismu dodaje da “predsjednik Čavara očito izjednačava “islamsku deklaraciju” sa programskom deklaracijom jedne političke stranke u BiH, koja je navela da će se zalagati za građansku državu”.

– Ne moram Vam pojašnjavati da su principi građanske države u potpunoj suprotnosti sa onim što navodi predsjednik Čavara, te se koristi sistemom zastrašivanja. Takvo iznošenje neistina može lošije informisane osobe izvan BiH dovesti u opasnu zabludu. Pozivanje na, kako Čavara navodi, otvorene prijetnje hrvatskom narodu u BiH, zbog održavanja antifašističkog skupa na dan održavanja “Bleirbuške mise” je pokušaj satanizacije antifašističkih tekovina na koje su građani BiH ponosni. Također, u svom pismu zanemaruje činjenicu da je ogroman broj Hrvata učestvovao u antifašističkoj borbi – navodi Dunović.

Ispoljavanje vjerskih sloboda je neupitno, dodao je Dunović u pismu, “ali predsjednik Čavara svojim izjavama misu dovodi u političku konotaciju zbog istovremenog održavanje mirnog antifašističkog skupa”.

– Navodeći da je najveća tragedija hrvatskog naroda Bleiburg, predsjednik Čavara pokušava reći da antifašisti hrvatske nacionalnosti ne postoje, da hrvatski narod nije učestvovao u antifašističkoj borbi i da nije pretrpio i ogromne ljudske žrtve – napisao je Dunović.

To je, kako je dodao, opasna manipulacija istorijom koja nanosi nemjerljivu štetu svim građanima BiH, te nas svjesno targetira kao državu čije se antifašističke, demokratske i građanske ideje sada trebaju preispitivati od evropskih dužnosnika.

– Uvaženi ambasadore, očekujem da aktivno djelujete u tom smislu, jer građani BiH zaslužuju građanske slobode na kojima počiva i sama EU, građani BiH ne žele baštiniti fašističke ideje, građani BiH ne žele dominirati jedni nad drugima u zavisnosti od nacionalne ili vjerske pripadnosti. Građani Bosne i Hercegovine žele živjeti u modernoj, prosperitetnoj, sigurnoj, ekonomski održivoj Bosni i Hercegovini koja će biti punopravna članica Evropske unije, poštujući vrijednosti Unije, a ne srednjovjekovne principe političara kao što je Marinko Čavara – naveo je Dunović u pismu upućenom Sattleru, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,