Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dugovanja koncesionara u TK 9.4 miliona KM

Preuzmite sliku

Ukupna dugovanja 68 koncesionara na području Tuzlanskog kantona iznose 9.4 miliona KM od čega je više od 8 miliona KM dug Rudnika uglja Kreka iz Tuzle. 

Komisija za koncesije Tuzlanskog kantona dva puta godišnje obilazi koncesionare i provjerava da li se poštuju sve odredbe iz ugovora.

– Komisija je u junu 2022. godine izvršila nadzor, provjeru rada koncesionara i praćenje izvršenja svih koncesionih ugovora kod ministarstva kao koncesora. Možemo reći da se svih 68 koncesionara pridržavaju ugovora o koncesiji i niko nije imao nikakav prigovor – kaže predsjednik Komisije za koncesije TK Dino Konaković.

Vlada TK i resorna ministarstva su kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada te smanjili dugovanja određenih koncesionara.

– Svi koncesionari plaćanju naknadu za koncesije nakon dobijanja rješenja. Dug iz prethodnih godina, pogotovo u rudnicima, potrebno je smanjiti ili u potpunosti izmiriti. Ukupan dug svih koncesionara je 9.4 miliona KM. Ukupno naplaćeno na ime koncesija do kraja juna 2022. godine je 2.7 miliona KM. Rudnici Kreka i Đurđevik imaju ukupan dug u iznosu 8.6 miliona KM. Svi ostali koncesionari, njih 66, imaju ukupan dug u iznosu od 758.854 KM. Rudnik Kreka je najveći dužnik i oni sami duguju preko 8 miliona KM, a taj dug je stvoren u prethodnim godinama. Rudnik Kreka je u prošloj godini potpisao ugovor o koncesiji na 30 godina i ima obezbijeđenu bankovnu garanciju tako da neće biti problema oko naplate koncesione naknade. Trenutni dug se naplaćuje putem sporazuma za svaku godinu u zavisnosti od mogućnosti rudnika – kaže Konaković. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje