Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Duga noć pred stanovnicima: Rijeka Tinja dostigla graničnu tačku, u opasnosti stotine stambenih objekata

Preuzmite sliku

Besana noć očekuje stanovnike mnogih naselja u Srebreniku i okolini.

Nakon nevremena, praćenog jakom kišom i ledom, koje je danas oko 15 sati pogodilo ovaj grad u Tuzlanskom kantonu, poplavljena su brojna nnaselja, putne komunikacije, kuće, plastenici, oranice..

Nakon što je u večernjim satima kiša stala, na teren su izašle dvije grupe civilne zaštite, vatrogasci te pripadnici Gorske službe spašavanja.

Prema riječima Muamera Okića, stanovnika Bjelava, jednog od u poplavama najpogođenijih srebreničkih naselja, svi oni kreću prema mjestu Tinja, jer se vrlo brzo očekuje plimni val koji bi mogao prouzrokovati još veće probleme nego u naseljima koja su već poplavljena.

 • – Rijeka Tinja je od Bjelava udaljena oko sedam kilometara. Strahujemo šta će biti, minuti su u pitanju, jer je rijeka Tinja dostigla tačku vanredne odbrane od poplava. Otprilike sada fali od pola metra do metar da se rijeka izlije iz svog korita i poplavi poljoprivredna dobra, a nizvodno stotine stambenih objekata su ugroženi – kaže Okić.

  Dodaje da su stanovnici Bjelava izašli u svoja poplavljena dvorišta i pumpama pokušavaju ispumpavati vodu.

  – Sreća, pa do sada niko nije stradao. Jednu staricu su u zadnji tren, jer je voda prodirala kroz prozore, uspjeli spasiti. Šta će biti ako se Tinja izlije ne smijemo ni zamisliti. Noć će biti duga i teška – ističe Okić.

  Osim Bjelava, u današnjim poplavama stradala su i naselja Bare, Babunovići i Špionica. (Faktor)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,