Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dug od 2,68 milijardi: Ovo je lista kompanija iz Federacije BiH koje su najveći dužnici

Preuzmite sliku

Na kraju prošle godine 4.405 privrednih subjekata u Federaciji BiH imalo je dug po osnovu poreza, doprinosa, taksa i drugih naknada veći od 50.000 KM, a ukupan dug veći je od 2,68 milijardi.

Na kraju prošle godine 4.405 privrednih subjekata u Federaciji BiH imalo je dug po osnovu poreza, doprinosa, taksa i drugih naknada veći od 50.000 KM, a ukupan dug veći je od 2,68 milijardi KM, dok je dug prvih deset premašio milijardu KM, objavila je Porezna uprava FBiH.

Najveći dužnik je firma Željeznice FBiH, čiji je dug 31. decembra iznosio oko 188,7 miliona KM. Na drugom mjestu je Rudnik mrkog uglja Zenica sa dugom od oko 155,4 miliona KM.

Treći najveći dužnik po istom osnovu je rudnik Kreka sa dugom od nešto više od 124,1 miliona KM, a među najvećim dužnicima je i sarajevsko preduzeće Gras, čiji je saldo duga na kraju prošle godine iznosio skoro 119.9 miliona KM.

Među najvećim ružnicima su i dalje Rudnici Breza i Kakanj koji po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada duguju više od 196 miliona KM, od čega se oko 113 miliona KM odnosi na dug Breze, dok dug rudnika Kakanj iznosi skoro 83 miliona KM.

Među 10 najvećih dužnika su Univerzitetska klinička bolnica Mostar sa dugom od oko 69 miliona KM, sarajevska Hidrogradnja u stečaju čiji dug iznosi preko 66 miliona KM, te Autoceste FBiH sa dugom većim od 61 miliona KM i Željezara Zenica u stečaju čiji je dug po osnovu poreza, doprinosa, taksa i naknada na kraju prošle godine iznosio skoro 53 miliona KM.

  • Cijelu tabelu pogledajte OVDJE!

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,