Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Državni zatvor traži 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika

Preuzmite sliku

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija BiH je objavio “Program rada za 2023. godinu”. Kako je navedeno prioritet Zavoda za 2023. godinu je osigurati human i zakonit tretman, te efikasno resocijalizirati zatvorenike i pritvorenike. 

“Strateški ciljevi su unapređenje tretmana pritvorenika i zatvorenika. unapređenje procjene rizika, humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom, ažurno postupanje sa predstavkama, žalbama i drugim podnescima pritvorenika i zatvorenika, obuka i usavršavanje ljudskih potencijala, unapređenje saradnje sa drugim institucijama i efikasan sistem praćenja i izvještavanja”, navedeno je u Izvještaju.

U Nacrtu programa rada planirana je izgradnja druge osmatračnice i pristupnog puta. Početak izgradnje će zavisiti od toga da li će budžet za narednu godinu biti na vrijeme usvojen. Investicija je vrijedna 800.000,00 KM,  710.000,00 KM za osmatričnicu i 90.000,00 KM za pristupni put.

Programom rada za iduću godinu državni zatvor treba i oko 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom. Pod pojačanim nadzorom se podrazumijeva posmatranje i češća kontrola noću i danju, a izvršava se na način da ne remeti svakodnevne aktivnosti.

Osim toga, za unapređenje tretmana zatvorenika planirali su 4,2 miliona KM, a za ažurno postupanje sa žalbama i drugim podnescima 3,3 miliona KM.

Ukupno Zavodu u idućoj godini treba oko 16,8 miliona KM, od čega su kapitalna ulaganja oko dva miliona KM, a ostalo su tekući izdaci. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,