Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Državni zatvor će biti otvoren u proljeće naredne godine

Državni zatvor u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu, koji je trebalo da bude otvoren do kraja ove godine, zbog administrativnih problema bit će otvoren u proljeće naredne godine, rekao je direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić.

Bašić je napomenuo da je do pomjeranja roka došlo zbog administrativno- biratokratskih situacija koje nisu neuobičajene za ovu vrstu veoma kompleksnih i složenih objekata.

“Rok za izgradnju bio je kraj ove godine, a sada se očekuje pomjeranje za nekoliko mjeseci, dakle, na proljeće”, naveo je Bašić.

On je napomenuo da su radovi u proteklom periodu na svih desetak objekata napredovali dosta dobro, da su u toku završni i instalaterski radovi te da ima uslova da se u objektima koji su pokriveni radi i preko zime, javlja Srna.

“Sve je u rukama izvođača radova. Ukoliko budu više kasnili, ugovorom su predviđeni penali, tako da je i njima u cilju da završe radove prema predviđenoj dinamici“, rekao je Bašić i naglasio da nema finansijskih problema.

Izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuka zatvorskog osoblja.

Radovi na izgradnji zatvora povjereni su češko-španskom konzorcijumu “OHL ŽS – Brno i OHL Madrid”.

Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih. U ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.

Značajan dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokobezbjednosne sisteme, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,