Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Državni zatvor bi krajem godine trebao primiti prve zatvorenike

Preuzmite sliku

Državni zatvor u Istočnom Sarajevu prve zatvorenike mogao bi primiti već krajem ove godine, najavio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Grubeša je rekao da je u toku finaliziranje radova na unutrašnjem i vanjskom uređenju objekta državnog zatvora vrijednog oko 20 miliona eura.

“Mi očekujemo prijem prvih zatvorenika krajem godine, a radovi su nastavljeni nakon kašnjenja zbog sudskog spora podizvođača, s jednim od izvođača na objektu. Napravili smo strategiju stavljanja zatvora u funkciju, a jedna od najvažnijih stavki sada je edukacija osoblja”, kazao je Grubeša, javlja BIRN.

Ministarstvo pravde trenutno ima 30 pritvorskih policijskih službenika, a za potrebe novog zatvora, taj broj će biti 150. U zatvoru koji je građen po najvišim svjetskim i evropskim standardima, kako je rečeno, bit će smješteni samo zatvorenici osuđeni za najteža krivična djela u Sudu BiH.

“Kapacitet zatvora je 350 osuđenika, a trenutno ih na Sudu BiH ima 260”, dodao je Grubeša.

Predsjednik Državnog suda Ranko Debevec istakao je da je izgradnja ovog zatvora cjelovito rješenje za pravosudni sistem.

“Otvaranje ovakve institucije je izuzetno bitno jer ćemo smanjiti troškove Suda BiH. Sada se zatvorenici nalaze po raznim zatvorskim jedinicama širom BiH, što stvara dodatne troškove”, naglasio je Debevec.

Objekat se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će ukupne površine oko 12 kvadratnih metara.

Izgradnju zatvora uz kreditno zaduženje kod Razvojne banke od 6,45 miliona eura, pomogli su Evropska unija donacijom od 9,15 miliona eura, Evropska komisija sa 1,7, Vlada Švedske sa 2 te američka vlada sa 1,8 miliona eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje