Četvrtak, 2. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Državni tužilac zadužio predmet protiv Dodika

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak zaprimilo krivičnu prijavu koju je načelnik Jablanice Damir Šabanović podnio protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva BiH danas je saopšteno da su zaprimili prijavu Šabanovića protiv Dodika, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, odnosno zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa na planini Čvrsnica.

“Ista je raspoređena u rad postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju”, navode iz Tužilaštva BiH.

Milorad Dodik ne učestvuje u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH od kako su predstavnici stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska postigli dogovor da njihovi predstavnici neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Do toga je došlo nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje