Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Državni parlamentarci preuzeli mandate, SDP i PDP bojkotovali članove CIK-a

Preuzmite sliku

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH prije početka konstituirajuće sjednice preuzeli su dobijene mandate za naredni četverogodišnji period u ovom državnom zakonodavnom tijelu.

Izjavu o prihvatanju mandata potpisali su svi prisutni zastupnici osim zastupnika SDP-a koji su kazali kako iz principa ne žele preuzeti certifikate od članova CIK-a protiv kojih podnose krivičnu prijavu. Poručili su i kako će certifikate preuzeti naknadno.

Certifikate nisu preuzeli ni zastupnici PDP-a. Sjednici nije prisustvovao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je ranije rekao da će ostati na poziciji gradonačelnika. To znači da će njegov mandat biti dodijeljen drugoj osobi s liste Nezavisnog bloka.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Pored nekih već dobro poznatih osoba koje su i prethodnih godina obnašale funkciju u Zastupničkom domu, ovaj put građani su povjerenje dali i nekim osobama koje su u ovom parlamentu prvi put.

Tako će od danas državni parlamentarci postati, između ostalih, i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, kao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je u parlament ušao zahvaljujući kompenzacijskoj listi.

Tu je i Nermin Mandra (SDA), bivši načelnik Općine Kakanj, te Alma Čolo (SDA), izvršna direktorica u BH Telecomu.

Iz Demokratske fronte kao nova lica u politici su i Vlatko Glavaš, bivši nogometni reprezentativac BiH, te pravnik Zlatan Begić. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,