Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Državni ministar Miloš Lučić pušten na slobodu

Preuzmite sliku

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću, saznaje nezvanično Klix.ba.

On je iz istražnog pritvora pušten jutros oko 9 sati, a Sud BiH je odbio i da ga smjesti u pritvor dok traje istraga Tužilaštva BiH.

Mjere pritvora su predložene zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto. Također, mjera pritvora potrebna je jer bi osumnjičeni boravkom na slobodi kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom.

“Među njima su i osobe kojima je nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti”, zaključuje se u saopćenju.

Lučić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja povezanim sa više krivičnih djela privrednog kriminala i korupcije čime je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH.

“Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouporabe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom”, dodaju iz Tužilaštva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje