Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Državljanke BiH i drugih zemalja navodili na prostituciju: Osumnjičeni u akciji ‘Grof’ bit će predati Tužilaštvu BiH

Preuzmite sliku

Tužiteljstvo BiH i SIPA nastavljaju intenzivnu istragu protiv dvoje osumnjičenih za međunarodno navođenje na prostituciju.

Nakon dovođenja i ispitivanja osumnjičenih, koji su na području Doboja i Trnova lišeni slobode od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Dvije osobe, 32-godišnjakinja iz Doboja i 28-godišnjak iz Trnova, pod istragom su i sumnjiče se za ostvarivanje kontakata i organiziranje pružanja seksualnih usluga, za koje su vrbovali državljanke BiH i drugih zemalja.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju najčešće je realizirano u iznamljenim stanovima i hotelima na području Doboja i okolice.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažirali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo-Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, i kazneno djelo-Navođenje na prostituciju iz članka 169. Kaznenog zakona Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH, SIPA i partnerske agencije, nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje