Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Državljanin Hrvatske pokušao prokrijumčariti 30 državljana Turske u kamionu

Preuzmite sliku

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine i Jedinice granične policije BiH Orašje u ponedjeljak su spriječili krijumčarenje 30 državljana Republike Turske na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Granične policije BiH saopšteno je da su ilegalni migranti su otkriveni uz korištenje specijalističke opreme u tovarnom prostoru kamiona, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske, a u kojem se prevozio drvni asortiman iz Bosne i Hercegovine u Saveznu Republiku Njemačku.

“Radi se o teretnom motornom vozilu u vlasništvu pravne osobe, kojim je upravljao S.M. (1970.), državljanin R. Hrvatske, koji je pokušao u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, nezakonito prebaciti preko državne granice državljane Turske koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit prelazak granice, u namjeri pribavljanja za sebe nezakonite imovinske koristi”, saopšteno je iz Granične policije.

  • Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “krijumčarenje osoba” iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, državljanin Hrvatske je lišen slobode i ispitan u svojstvu osumnjičene osobe.

    “Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, teretno motorno vozilo sa priključnim vozilom, novac i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela su privremeno oduzeti”.

    Tokom realizacije ove akcije pripadnici Granične policije BiH su koristili specijalističku opremu doniranu od Vlade Velike Britanije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

    Iz Granične policije navode da je nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, 30 državljana Turske uz prijedloge za protjerivanje sa teritorije BiH, predato službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, a da je u toku daljnji rad na ovom slučaju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje