Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Država nije uložila nijednu marku: Biblioteka za slijepe u BiH pred zatvaranjem

Preuzmite sliku

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini u ovoj godini nije dobila nijednu marku za finansiranje, a radnici su bez plata tri mjeseca.

Ipak zbog svjesnosti o potrebi korisnika za uslugama ove institucije, ona i dalje preživljava i radi. Jedinstvenoj instituciji u Bosni i Hercegovini koja već 50 godina slijepim i slabovidnim osobama omogućava korištenje bibliotetske građe, prijeti zatvaranje.

“Jedina državna biblioteka koja slijepim licima omogućava korištenje bibliotetske građe u njima dostupnim tehnikama, a to su Brajevo pismo, audio i digitalna tehnika i uvećani tisak, a da država Bosna i Hercegovina u 2021. godini nije izdvojila nijednu jedinu marku za redovnu djelatnost ove biblioteke pa čak niti za programske aktivnosti”, kazao je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini.

Uposlenici ove ustanove, posljednja tri mjeseca nisu primili platu. I oni nažalost dijele sudbinu sa šest institucija kulture kojima nije riješen pravni status.

Najveći problem jeste što ova biblioteka nije stanovnik nijednog jedinog budžeta u državi Bosni i Hercegovini. Ova biblioteka, kao i drugih šest institucija kulture od značaja za državu BiH nemaju status budžetskih korisnika i isključivo se sufinansiraju po javnim pozivima”, dodaje Pleh.

“I ova ustanova, i mnoge druge, to je jedan teški maraton ove uprave i uposlenika koji naravno imaju svoje porodice i koji kroz taj teški maraton već godinama pokušavaju”, rekao je Armin Omerović, glumac.

Čitanjem, glasom i emocijom društveno odgovorne osobe, na obostrano zadovoljstvo pružaju korisnicima Biblioteke za slijepe i slabovdine osobe, neprocjenjivu pomoć – jer je njima knjiga jedini prozor u svijet.

“Nisam ni znala koliko će to zapravo koristiti meni, koliko ću zapravo pomoći sebi i koliko će mi to iskustvo značiti u mom glumačkom razvoju. Jako mi je bilo impresivno način na koji pristupaju snimanju i koliko su profesionalni”, navela je Hana Zrno, glumica.

“Posebno se osjećam kada radim ovo, to radim sa punim duhom i entuzijazmom jer želim da sve ono što pročitam ovdje u pisanoj formi to pretočim glasovno”, zaključio je glumac Omerović.

No, nadležni nemaju sluha jer ova jedinstvena institucija koja ima 1.348 korisnika, ne naplaćuje svoje usluge. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,