Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Društvo novinara BiH: Prijetnje novinarima su prijetnje po život

Društvo novinara Bosne i Hercegovine ocijenilo je da se fizički napad grupe bivših boraca na Mirsada Bukvića i Kemala Softića ne smije posmatrati samo kao atak na novinarske slobode nego i na živote ne samo njih nego svih ostalih.

Ovu tvrdnju najiluzornije potvrđuje jedna rečenica u nizu izrečenih prijetnji upućenih telefonom Redakciju portala Klix.ba “gdje vas budemo hvatali na ulici, glave ćemo vam kidati”.

– Znači li to da su pojedinci za koje država tek treba da utvrdi zaslužuju li pravo koje propisuje netom usvojeni Zakon, a za koji sredstva trebaju osigurati oni koji rade, nama spremni ne samo uskratiti pravo na rad, nego i na život – pitaju iz Društva novinara BiH.

Napomenuli su da ovo nije prvi put da su upućene prijetnje novinarima, ali Društvo novinara će pratiti istragu u ovom slučaju i tražiti da se napad na kolege Bukvića i Softića kvalificira kao prijetnja život, a ne samo novinarskim slobodama.

Pozvali su kolege u svim bh. medijima da samo rade svoj posao i ne ustuknu pred prijetnjama jer samo istinom sačuvat će se dostojanstvo profesije i život, saopćeno je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,