Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje napad na ekipu RTV Lukavac

Preuzmite sliku

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje posljednji napad predsjedavajućeg Općinskog vijeća Lukavac Mehmeda Suljića na ekipu RTV Lukavac prilikom posljednje sjednice Općinskog vijeća.

Naime, nakon verbalnog sukoba s načelnikom Općine Edinom Delićem, Suljić je snimatelju RTV Lukavac uputio prijetnje da će mu razbiti kameru, te poručio da ne smije snimati ovaj događaj “jer je riječ o privatnom razgovoru” i da treba imati dozvolu Općinskog vijeća. Srećom, većina vijećnika je zaštitila kolegu snimatelja i pružila mu podršku, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Iz RTV Lukavac ističu da je direktan prenos sjednica Općinskog vijeća redovna praksa, te da njihova ekipa ničim nije provocirala ovakvo ponašanje.

Vezano | Novi cirkus u OV Lukavac: Predsjedavajući Suljić prijetio da će razbiti kameru 

Društvo novinara BiH smatra da ovakvi incidenti više nisu slučajnost, već posljedica neadekvatnog sankcioniranja brojnih napada na predstavnike medija u BiH, pri čemu se šalje poruka da će nasilje nad medijskim radnicima proći nekažnjeno.

Od nadležnih organa Općinskog vijeća Lukavac očekujemo da u skladu sa svojim pravilnicima sankcioniraju Suljića, a od institucija za provođenje zakona da reagiraju u cilju zaštite slobode novinarske profesije, poručili su iz Društva novinara BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje