Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Društvo novinara BiH: Bosna i Hercegovina ostala bez doajena novinarstva

Preuzmite sliku

Novinar, književnik, humorist i satiričar Enver Enko Mehmedbašić preminuo je u srijedu, 12. februara u 85. godini te je Društvo novinara BiH tim povodom uputilo izraze saučešća njegovoj porodici, kolegama i prijateljima.

Član Upravnog odbora Društva novinara BiH Slobodan Pešović je, prisjećajući se Mehmedbašića, između ostalog rekao da je bio duhovit i omiljen čovjek među kolegama ali i “običnim pukom” te da je bio pravi laf i urbani šeret, navodi se u saopćenju Društva novinara BiH.

Mehmedbašić je rođen 1935. godine u Tuzli, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Kao reporter izvještavao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je stalne kolumne u listu “Oslobođenje” i mnogim drugim najtiražnijim listovima na širim južnoslovenskim prostorima.

Objavio je desetak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 1971., Nagrada “Radoje Domanović” za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista “Jež”, Zlatna značka lista “Oslobođenje”, Nagrada Jugoslovenskog festivala humora i satire u Budvi 1968., Srebrna čivija, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje