Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Drljević: Vjerujem da je “Kraken” već u BiH, ali nisam zabrinut

Preuzmite sliku

“Kraken”, novi zarazniji podsoj omikrona, stigao je na Balkan. Koliko je ova informacija alarmantna, ima li ovog soja u BiH, kako se prenosi i koliko smo imuni na ovaj podsoj, za N1 su govorili dr. Ednan Drljević – Šef infektivnog odjela Opšte bolnice Sarajevo i dr. Lana Salihefendić – ALEA genetički centar.

Salihefendić kaže da još ovaj podsoj nije registrovan u BiH, ali da će sigurno vrlo brzo doći do nas.

“Do sada nema potvrđenih informacija da se nova linija Omicrona nalazi u BiH. Moram napomenuti da smo mi, naučna zajednica i ljekari, primjetili da se nešto dešava i da ima novih pacijenata. Najvjerovatnije da će se pojaviti ova podlinija koja se brže širi. Ovo nije prvi put da vidimo nove linije i da smo upozoravali na ovo. Nismo posebno izmnenađeni i planiramo sekvencirati nove pozitivne pacijenete. Nova podvarijanta je relativno brzo nađena i već u oktobru u Americi smo imali te podatke. Očekujem, ukoliko se nije pojavio, ali najvjerovatnije jeste, da ga očekujemo brlo brzo i nadam se da ćemo uspjeti detektirati novi soj”, kaže.

Kaže da je nova linija Omicrona jako zarazna i već je preuzela starije linije i brzo će se pojaviti u BiH.

“Moram priznati da nisam pretjerano zabrinuta, ovo je bilo očekivano. Duže vremena ukazujemo na mutacije koje su normalna stvar. Nisam iznenađena ni zabrinuta. Mislim da smo dosta evoluirali u protekle tri godine i borba protiv pandemije mora biti na većem nivou, da se novim naučnim mogućnostima borimo protiv Corone”, kazala je doktorica Salihefendić.

“Mi nemamo nikakve organizacije zdravstva u državi”

Ednan Drljević, Šef infektivnog odjela Opšte bolnice Sarajevo kaže sa smo se kao građani previše opustili, ali je to plod raznoraznih okolnosti i to je karakteristično za BiH.

“Svijetu je dosta represija i pritisaka. Kod nas to bude kontraproduktivno i ispaštamo. Naša misija je da to pratimo u kontinuitetu. Ja bih se vratio na prof. Radmana koji je ovo sve predvidio. Rekao je da je virus inteligentan jer on ne ubija čovjeka kako bi se on mogao širiti i da što duže živi. Svaki soj koji se javio bio je manje smrtonosan, ali se sve brže širio. Tako i Karkenr, on se jako brzo širi, ali će isto biti za nijansu slabiji. On će biti sve manje otrovan i da ćemo doći da bude kao virus prehlade. Ne dižemo paniku jer smatramo da to nije neophodno pa ni vakcinacija. Samo je sada u pitanju filozofska dimenzija. Mi nemamo nikakve organizacije zdravstva u državi. Uspjelo smo izaći iz ove pandemije. Mi smo nesvjesno napravili kontrolu i pustili smo virus. A to sve zbog bolesne organizacije. Uspjeli smo kao zdravstveni radnici to uraditi i izbjegli smo kineski scenario, jer su bili zatvoreni i nemaju imunog sistema. Ne radimo testiranja, potpuno je van kontrole i nemamo uvid. Naše službe su preopterećene i vrlo im je teško pratiti sve te podatke. Nisam zabrinut, ali moramo odretiti tačno dio kontrole. Mi smo sve potpuno pustili, nemamo mjera. Zabrinjava me da nismo imali infekcija gripe, ni prehlade težih oblika, samo Covid. Vakcinacijama smo ga držali pod kontrolom. Mi moramo djelomično staviti pod kontrolu i pooštriri mjere. Ako pustimo da ide nekontrolirano, imaćemo komplikacija”, kazao je Drljević.

Dodao je da moramo formirati ministarstva zdravlja na svim nivoima i da budemo spremni ako bude trebalo, da poduzmemo mjere.

“Moramo mjere koje smo imali do sad na snazi, moramo ih primjenjivati zbog sebe i drugih. I sad je u zdravstvenim ustanovama je obavezna maska. Samo trebamo nastaviti u priavtnom životu, naravno, ni blizu kao prvi put. Imamo epidemiju sad gnojne angine i ne bi bilo dobro da se na to dobije i Covid”, zaključio je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje