Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Drljača: Osigurat će se sredstva za naknade radnicima na birou

Preuzmite sliku

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svjesna je činjenice da će značajan broj ljudi ostati bez posla zbog čega su i planirane određene aktivnosti, kazao je danas federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je pojasnio, nema razloga za zabrinutost kod isplate naknada jer Federalni zavod za zapošljavanje raspolaže značajnim sredstvima, a u slučaju da ta sredstva budu nedostatna Vlada FBiH će iz svojih fondova izdvojiti potrebna sredstva kako bi se ovoj kategoriji osoba omogućilo da imaju socijalnu sigurnost.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti odsustva s posla jednog od roditelja, ministar Drljača je podsjetio da je 16. marta izdata preporuka poslodavcima da jednom od roditelja koji imaju maloljetnu djecu do 10 godina omogući odsustvo s posla.

– Mišljenja smo da u slučaju da su oba roditelja zaposlena poslodavac treba omogući odsustvo jednom roditelju u skladu sa Zakonom o radu i drugim zakonima, Kolektivnim ugovorom te Pravilnikom o radu – dodao je.

U pitanju je važna problematika, naglašava Drljača, zbog čega je planirano izmjenama i dopunama Zakona o radu omogućiti povećanje broja dana plaćenog i neplaćenog odsustva.

Zakon trenutno predviđa sedam dana, a sada će se, u saradnji sa socijalnim partnerima, razmatrati da li će se taj broj dana povećati na 15 ili 20. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje