Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Draško Stanivuković ugostio Christiana Schmidta u Banjaluci, stižu i prve reakcije

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt tigao je u Banjaluku, u zgradu Gradske uprave, gdje će ima sastanak sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Treba podsjetiti da vlast u Republici Srpskoj ne priznaje Schmidta za visokog predstavnika u BiH jer nije imenovan u Savjetu bezbjednosti.

Nakon sastanka u banjalučkoj Gradskoj upravi, Stanivuković i Schmidt su posjetili spomen obilježje “Život”, koje je podignuto u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba, koje su preminule u banjalučkom Kliničkom centru 1992. godine zbog nedostatka kisika.

Ovo je prvi put da se zvanično sastao s jednim funkcionerom u Republici Srpskoj.

 • Stigle su i prve reakcije na sastanak Stanivuković – Schmidt.

  Tako je portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je današnji sastanak gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Christiana Schmidat sraman čin Stanivukovića, te da je ovim PDP pogazio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

  – PDP je danas prekršio i pogazio zaključke NSRS. Ne postoji visoki predstavnik za BiH, ali izgleda postoji visoki predstavnik za PDP – naveo je Kovačević na Twitteru.

  On je dodao da davanje legitimiteta Schmidtu, koji je predvodnik napada i pritisaka na Republiku Srpsku i njena prava, predstavlja uvredu za srpski narod.

  Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić ocijenio je ponižavajućim i skandaloznim to što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, odveo Christiana Schmidta do spomen obilježja “Život”, koje je podignuto u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.

  Schmidt  je nedavno podnio izvještaj u Savjetu bezbijednosti, gdje je među pozitivnim primjerima u BiH naveo i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. (Buka)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje