Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dramatično u Ilijašu: Iz NiP-a traže novo brojanje glasova, stigao i Konaković

Preuzmite sliku

U Ilijašu je krajnje neizvjesno, ali i dramatično, budući da kandidat “Četvorke” za načelnika Ilijaša Amar Dovadžija (NiP) i njegove pristalice pred zgradom Općine Ilijaš traže da se ponovo prebroje svi glasovi, zbog sumnji u malverzacije u korist protukandidata Akifa Fazlića (SDA).

Uz Dovadžiju se okupilo nekoliko stotina građana koji protestuju zbog sumnje u regularnost i traže ponovno brojanje svih glasova. U međuvremenu u Ilijaš je stigao i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, a kod zgrade Općine primjetno je pojačano prisustvo policije.

– Došli smo ovdje da spriječimo izbornu krađu SDA. Ovdje je sada blizu 1.000 ljudi, ako ne udovolje našim zahtjevima večeras će biti 10.000. Građani Ilijaša su svojim glasovima izvojevali veliku pobjedu u gradu u kojem godinama vladaju Mahir Dević i Akif Fazlić – rekao je Konaković.

  • Dovadžiji je “veoma čudno” što je Ilijaš jedina općina u kojoj nisu preborajni glasovi, iako je, pored Trnova, najmalobrojnija u Kantonu Sarajevo. Navodi da je sinoć u Lješevu imao 350 glasova više, nakon čega je u Lješevu B zatvoreno biračko mjesto uz kašnjenje i ta se prednost smanjila na 43 glasa. Kaže da je bilo ostalo da se prebroji još 100 listića mobilnog tima.

    – Jutros je došao predsjednik Općinske izborne komisije Velid Fazlić, rođak aktuelnog načelnika, te Nezir Masnopita, načelnikov komšija, i rekli su da moraju otvoriti sedam vreća zbog nekih neregularnosti – rekao je Dovadžija.

  • Dovadžija i njegove pristalice strogo se protive preborojavanju listića samo iz određenih kutija i traže da Centralna izborna komisija u prisustvu posmatrača prebroji sve glasove u Ilijašu. Ističe da je narod stao uz njega i da su ljudi došli da ga podrže.

    – Insistiraju da se otvori sedam vreća, a od tih sedam šest je s biračkih mjesta gdje sam ja pobijedio. Neka CIK prebroji sve ili ništa – rekao je, dodajući kako je zanimljivo i da je među 7.000 prebrojanih glasova 800 nevažećih listića.

    Ističe da su kontaktirali CIK te da čekaju povratnu informaciju, ali da sigurno neće pristati da otvaranje samo sedam vreća s listićima. (Faktor.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje