Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dramatične scene na GP Maljevac kod Velike Kladuše: Hrvatska policija bacila suzavac na migrante (FOTO)

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske bacili su suzavac prema migrantima koji su ih gađali kamenjem, granama i drugim predmetima na Graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše.

Brzom intervencijom i prisebnošću policajaca situacija nije izmakla kontroli, iako su migranti pokušali izvršiti proboj prema granici i preko obližnje livade, piše Klix.ba.

U skladu s mjerama osiguranja državne granice, službenici MUP-a Hrvatske su na dijelu mosta nedaleko od graničnog prijelaza, koji pripada teritoriji Hrvatske, podigli su ogradu kako bi spriječili eventualne nasilne pokušaje ulaska u tu zemlju.

  • Blizu 250 migranata ne odustaje u pokušaju da nelegalno uđu na područje Evropske unije, ali je situacija prema riječima službenika GP BiH i MUP-a USK pod kontrolom i nisu zabilježeni veći incidenti niti fizički sukobi između policije i migranata kako neki mediji izvještavaju.

    Kako smo već pisali, prema posljednjim dostupnim podacoma, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do 20. oktobra ušlo oko 19.500 migranata, a pripadnici granične policije istovremeno su uspjeli spriječiti ulazak oko 13.300 migranata.

  • Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić upozorio je ranije kako je ključni problem i dalje isti: Srbija i Crna Gora zapravo popuštaju migrante u BiH, a uglavnom odbijaju provoditi sporazume o readmisiji uz obrazloženje kako nema dokaza da su migranti koje presretne policija na bosanskohercegovačkoj strani ikada registrirani na njihovom teritoriju. (Tuzlanski.ba | Foto: AFP) 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,