Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Drama u Srebrenici: Nepokretnu staricu iz stana u plamenu spasio vatrogasac Mirnes Hasanović

Preuzmite sliku

Milica Simić, nepokretna starica, spašena je u posljednji trenutak nakon što je danas oko 14 sati izbio požar u njenom stanu na osmom spratu zgrade u srebreničkom naselju Panađurište. 

Simić, koja živi sama, ukazana je ljekarska pomoć u lokalnom Domu zdravlja te je upućena na zbrinjavanje u zvorničku bolnicu.

Na društvenim mrežama kasnije je objavljeno da je staricu spasio vatrogasac Mirnes Hasanović, koji u trenutku požara nije bio na dužnosti.

On je, prema riječima građana u Srebrenici, uz pomoć još jednog sugrađanina ušao u stan koji je bio u plamenu i izvukao povrijeđenu Simić.

U međuvremenu, pomoglo je i još nekoliko građana, bez opreme. Mirnes je tokom akcije spašavanja bio čak u majici kratkih rukava.

Kako je za „Avaz“ kazala dežurna doktorica srebreničkog Doma zdravlja Lidija Perić, Simić je zadobila teške opekotine, ali je van životne opasnosti i počela je komunicirati.

Po javljanju o požari, radnici „Elektrodistribucije“ odmah su isključili struju u cijeloj zgradi, dok su vatrogasci gasili požar u stanu. Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je požar izbio u kuhinji, gdje je bila peć na drva za zagrijavanje stana.

Brzom intervencijom srebreničkih vatrogasaca požar je lokaliziran, a zatim i ugašen te je spriječeno širenje vatrene stihije na ostale stanove u zgradi. Dim je ispunio stubišta pa su stanari čekali ispred zgrade da se dim raziđe da mogu ući u svoje domove.

Vatrogascima je posao otežavala činjenica da su hidranti u zgradi bili neispravni te su morali stavljati nastavke vatrogasnih crijeva s cisterni.

Uzrok požara nije poznat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje