Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Drago Samardžija optužen za ratne zločine u BiH preminuo u Beogradu

Preuzmite sliku

Drago Samardžija, komandant 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, optužen za ratna zločine na području Ključa, na sjeverozapadu BiH, preminuo je u 16. februara u Beogradu, saopštila je Boračka organizacija Republike Srpske u srijedu, 17. februara.

Samardžiju (75) je Tužilaštvo BiH u septembru 2013. godine optužilo za zločin protiv čovječnosti, a optužnica je potvrđena u decembru iste godine.

Samardžija, koji je imao dvojno državljanstvo BiH i Republike Srbije ostao je nedostupan pravosuđu BiH.

Na teret mu se stavljalo „učešće u provođenju Strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH, tako što je naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom“.

  • „U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije Srpske republike BiH,“ navodi se u optužnici.

    Žrtve napada kojima je Samardžija komandovao ekshumirane su i identifikovane u više masovnih grobnica na području općine Ključ, dodaje se u optužnici. (SlobodnaEvropa)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,