Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Draganu Bursaću blokiran Facebook profil zbog statusa o konc-logoru za Bošnjake u Srbiji

Preuzmite sliku

Dragan Bursać, bh. novinar i kolumnista, objavio je na svom Facebook profilu status o konc-logoru za Bošnjake “Šljivovica” kod Užica, sa popratnom fotografijom, nakon čega mu je privremeno blokiran profil.

U statusu postavljenom na toj društvenoj mreži Bursać je napisao: “Braćo Srbi, ovo vam je konc-logor za Bošnjake ‘Šljivovica’, kod Užica. Pa mi recite kako Srbija nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a u centru Srbije logor…”

Uz status objavljena je i fotografija iz pomenutog logora, na kojoj se vide goli muškarci koje čuvaju naoružani ljudi u policijskim uniformama Srbije sredinom devedesetih godina.

Status i fotografija koji su ukazali na to da je u centru Srbije postojao logor u kojem je “zlostavljano, silovano, prebijano i izgladnjivano” više od 800 bosanskih muslimana s prostora Žepe označeni su kao “neprimjeren sadržaj”.

 • Prema pravilniku te društvene mreže, objavljivanje fotografija s eksplicitnim sadržajima sankcioniše se privremenim blokiranjem profila.

  Međutim, Bursać navodi da u ovom slučaju riječ o masovnijoj prijavi koju je organizovala neka nacionalistička grupa koja se očito ne slaže sa stavom kolumnista.

  “Nakon objave statusa imao sam najmanje 1.000 podjela u prvih pola sata, a samo moj profil je blokiran. Dakle, ako je radio Facebookov algoritam, onda bi se po automatizmu trebali blokirati profili i korisnika koji su moj status podijelili. Ovdje je, očigledno, bio sporan sadržaj statusa i moje ime i prezime uz tekst”, rekao je Bursać, prenosi Al Jazeera. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,