Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dragan Mektić: Nakon poraza Islamske države, očekuje se povratak državljana BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić očekuje povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka zbog sve izvjesnijeg poraza Islamske države na tamošnjem ratištu.

Sukobi u Raki su završeni nakon ofanzive koja je počela ovog ljeta, a koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama pružala je različite vidove podrške.

Raka je oslobođena od ekstremista Islamske države, nakon što je preuzet stadion i bolnica koja je poslužila kao komandni centar.

Raka je bila prijestolnica Islamske države, gdje je militantna grupa planirala napade u inostranstvu, proslavljala svoje pobjede u Iraku i Siriji i vršila pogubljenja.

Ministar Mektić kaže da je upozoravao da se nakon poraza Islamske države, može očekivati priliv ekstremista u Evropu, samim tim i u BiH.

On se danas sastao sa generalnim sekretarom INTERPOL-a Jurgen Stock, a na konferenciji za medije je da vjeruje da će podatke o dolasku ekstremista na evropsko tlo sigurnosne i policijske agencije u BiH dobivati podatke od INTERPOL-a.

Prema podacima sigurnosnih i policijskih agencija, na sirijskom i iračkom ratištu trenutno se nalazi oko 100 državljana BiH, piše “Glas Amerike”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje