Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Mektić: Mato Đaković je s diplomatskim vozilom mogao raditi šta hoće i kako hoće jer se takvo vozilo tretira kao teritorija te zemlje

Preuzmite sliku

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio da ima informacije da Hrvatska u Bosni i Hercegovini vrbuje vehabije, Mektić će jutros ispitan u Tužilaštvu BiH.

“Zašto Tužilaštvo nije reagovalo u ranijim slučajevima? Nije ovdje suština da se utvrdi šta se stvarno događalo, suština je da se zaštite prijateljsko-rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče. Da je Tužilaštvo imalo namjeru, učestvovalo bi u svakom slučaju. Ono sve što sam rekao, ja potvrđujem”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, između ostalog, uloga obavještajne službe nije samo da prikuplja informacije i podatke već da preduprijedi i spriječi svaki pokušaj da bilo koja strana obavještajna služba prodre u BiH u obavještajnom smislu.

“To je njena uloga, da to spriječi”, naveo je Mektić.

Govoreći o ispitivanju u Tužilaštvu BiH, Mektić je naveo da se diskutovalo i o generalnom konzulu Hrvatske u Tuzli Ivanu Bandiću, kako i o novinaru Mati Đakoviću koji je vozio automobil diplomatskih tablica koje pripadaju hrvatskom konzulatu.

“Rekao sam da imam informacije i da sam vidio određene fotografije gdje je unazad nekoliko mjeseci Mato Đaković vozi to vozilo. On kaže da je to vozilo uzeo od Bandića, jeste uzeo, jučer ga prepisao kad je sve to provaljeno. Ne smije u diplomatsko vozilo niko da sjedne osim ovlaštenog diplomate. Diplomatsko vozilo se na određen način tretira kao teritorija te zemlje. A vi date Mati Đakoviću da voza diplomatsko vozilo, pa može u njemu raditi šta hoće i kako hoće”, kazao je Mektić.

 • Đaković je jučer u izjavi za N1 demantirao povezanost i najavio tužbe protiv ministra i portala.

  “On ima pravo da se brani”, kazao je Mektić.

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet da bi bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima o obavještajcima iz Hrvatske, koji su navodno vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

  Sigurnosna agencija Hrvatske odbacila je te tvrdnje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,