Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Čović: Prebitno mi je bilo čuti Dodikov stav, mir nema alternative

Preuzmite sliku

Dragan Čović, lider HDZ-a je nakon današnjeg sastanka ove stranke i SNSD-a u Istočnom Sarajevu kazao da mu je bilo prebitno čuti stav Milorada Dodika oko izmjena Izbornog zakona te da se pregovorima mora nastojati prebroditi trenutna kriza.

Čović je naveo da je Dodika upoznao o tome kako teku razgovori sa međunarodnim predstavnicima prvenstveno oko Izbornog zakona, a onda i najizraženije krize od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Ta je kriza preozbiljna i jednostavno mir nema alternative i pregovorima moramo prebroditi krizu. Naš zajednički stav je da jednostavno moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa – u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda. I vjerujem da oko toga imamo zajednički stav kojeg smo iznijeli predstavnicima međunarodne zajednice”, naveo je Čović.

Vezano | Dodik: Nema smirivanja političkih razlika bez izmjene cijelog izbornog procesa 

Istakao je i to da mu je bilo prebitno čuti stavove predstavnika iz Republike Srspke, Dodika i svih mojih kolega.

“Oko toga u kojoj mjeri idemo i razgovaramo dominantno o izmjenama Izbornog zakona u Federaciji BiH i kako osigurati izbor dva člana Predsjedništva – hrvatskog i bošnjačkog tako da u domu naroda FBiH budu legitimno izabrani, a ne da neko u ime nas bira. Jer tamo je potpuno drugačiji sistem nego u RS”, poručio je.

Smatra da imaju zajednički stav oko većine pitanja i da su se dogovorili da stalno intenzivno komuniciraju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,