Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Čović: Mostar je sačuvao svoju multietničnost, volio da je takva situacija i u Tuzli

Preuzmite sliku

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

 • Za predloženi zakon je glasalo 13 delegata, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

  Predlagač zakona je Predstavnički dom državnog parlamenta, koji je ovaj zakon usvojio sinoć, uz nekoliko zaključaka koji su proslijeđeni i Domu naroda na razmatranje.

  Član Kolegija Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je, tokom diskusije o predloženom zakonskom rješenju, kazao da je politika umijeće mogućeg, te da je „ovo bilo moguće“.

  Po njegovim riječima, ovo nije savršeno rješenje, ali su i način kako je postignuto i sam sadržaj dobri.

  Kaže kako ne misli da će za Mostar zadugo biti savršenog rješenja zato što tamo odnosi nisu savršeni, „ali ćemo se pomicati naprijed“.

  “Ovo je taj momenat kada krećemo naprijed. Nadam se da ćemo jednog dana imati direktni izbor gradonačelnika, da nam neće trebati nikakve ni kvote niti zaštitni mehanizmi. Ali u ovome času je stanje takvo kakvo jeste i u tim okolnostima mislim da je ovo jedan dobar pomak” – naveo je Izetbegović.

  Član Kolegija Doma naroda Dragan Čović je kazao da će se usvajanjem predloženog zakona stvoriti mogućnost da izbori u Mostaru budu organizirani zajedno s lokalnim izborima u BiH.

  “Mislim da ćemo zaključno sa idućim tjednom u Zastupničkom domu imati proračun BiH usvojen u oba čitanja, a 21. jula u Domu naroda. Time će se stvoriti svi preduvjeti koji trebaju” – naveo je Čović.

  Po njegovim riječima, krajnje vrijeme da prestanu nadmudrivanja nad gradom Mostarom u bilo čije svrhe, političke ili neke druge.

  Naveo je da je Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini. Poslije toga kazao je kako bi volio da je takva situacija u Tuzli.

  Na ovo je regovao poslanik Denis Bećirović kazavši da o Tuzli treba govoriti samo kao o svijetlom primjeru.

  Čović je odgovorio da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama, što govori o politici koja se vodi, spomenuvši da nema svjetla, već da je tama.

  Bećirović je ponovo replicirao kazavši da Čović treba da se podsjeti presuda i UZP-a kad govori o tami.

  “Ovo je izlazak iz toga svega, da Mostaru damo šansu da ima svoje gradsko vijeće, da ima izabranog gradonačelnika i da zaštitimo upravo minimalnim i maksimalnim kvotama interese tri konstitutivna naroda i svih drugih” – kazao je Čović.

  Zahvalio je svima koji su učestvovali u traženju rješenja „da danas imamo izmjene zakona za grad Mostar, kojima smo stvorili ambijent da možemo provesti proceduru izbora i dobiti gradsko vijeće koje već dugo vremena nemamo“.

  Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je kazao da je dobro za sve građane Mostara da nakon 12 godina imaju pravo da se izjasne i da demokratski biraju vlast u gradu Mostaru.

  “Ali, 20 i više godina poslije Dejtona, imamo jedna problem gdje se Srbi bore za konstitutivnost u pojedinim kantonima. Mi ćemo danas podržati ovaj zakon, ali kao što je to urađeno u Predstavničkom domu, predlažemo zaključke kao što je to urađeno u Predstavničkom domu” – naveo je Špirić.

  Predložio je dva zaključka koje je jučer usvojio i Predstavnički doma, a danas i Dom naroda.

  Prvi je da Dom naroda PSBiH preporučuje skupštini Grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

  Prema drugom zaključku, Dom dom PSBiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih kantona.

  Delegat Zlatko Miletić je iako, kako je kazao, ima jako ozbiljnih zamjerki na sadržaj samog zakona, čestitao Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću što su nakon ovoliko vremena došli do rješenja koje će biti u interesu svih građana grada Mostara.

  “Mislim da je to jako dobro, bez obzira na sami sadržaj. Imao sam primjedbi, pogotovo kada je u pitanju centralni dio grada, ali o tome neću govoriti, jednostavno da stvorimo uvjete što prije građanima Mostara da izaberu svoju vlast” – kazao je Miletić.

  Zamolio je da ubuduće u pregovore budu uključeni i predstavnici srpskog naroda, „jer grad Mostar koliko god je bošnjački i hrvatski, on je toliko i srpski“.

  Delegat Denis Bećirović je kazao da je glasao protiv hitnog postupka, a i protiv je samog prijedloga.

  “Protiv sam političkog modela koji se inaugurira u Mostaru. Mislim da on nije dobar za BiH. Protiv sam političkog recepta koji je na sceni u Mostaru. Protiv sam političkog pristupa ovoj problematici, jer mislim da nije dobro rješenje da ovakva pitanja rješavaju dvije političke stranke, ma koje to bile političke stranke, i onda taj prijedlog samo dolazi kao u protočni bojler u Parlamentarnu skupštinu” – naveo je Bećirović.

  Dodao je da je i protiv političkog sadržaja ovog zakona i protiv je političkog smjera kretanja, „jer ovakva rješenja nisu smjer kretanja u pravcu prema vrijednostima EU i vrijednostima koje se baziraju na našem budućem članstvu u NATO savezu“.

  Nakon delegatske diskusije, predloženi zakon je usvojen sa 13 gasova “za” i jednim protiv.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje