Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Salkić: Šta su to i kako funkcinišu Covid-19 mRNA vakcine?

Preuzmite sliku

Prof.dr.sc. Nermin Salkić Glavni Urednik i osnivač Portala WebDR. Specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, objavio je video koji ilustruje kako funkcionišu COVID-19 MRNA vakcine.

 • Svjetska pandemija sa COVID-19 još uvijek traje odnoseći sa sobom brojne živote.

  Međutim, svjetlo se nazire na kraju tunela u obliku vakcina koje bi nam svima trebale donijeti zaštitu od ove bolesti. Dvije odobrene vakcine protiv Covid-19 infekcije, a koje proizvode Pfizer i Moderna su bazirane na novoj tehnologiji informacione ili messenger RNA.

  Kao i uvijek kada se pojave novi lijekovi, novi tipovi terapije, pojavljuju se i brojne nedoumice i strahovi, često i neopravdane kritike koje su uglavnom bazirane na neobaviještenosti, neznanju ili što je gore neprovjerenim i pogrešnim informacijama koje običnog čovjeka mogu navesti da donese pogrešnu odluku.

  Posebno u današnjim vremenima kada primjena bilo kakvih vakcina zahvaljujući brojnim dezinformacijama i poluinformacijama koje su plasirane po društvenim mrežama od strane osoba koje nemaju nikakvo formalno medicinsko obrazovanje izaziva žučne polemike oko temeljne činjenice da su vakcine spasile nebrojene živote od smrti, patnje i invalidnosti i pomogle da čovječanstvo praktično iskorijeni brojne bolesti.

  Upravo zbog toga, Portal webDr.ba vam donosi edukativni video koji ima za cilj da vam pruži provjerene i kvalitetne zdravstvene i medicinske informacije koje će vam pomoći u donošenju odluke.

  Šta su to i kako funkcinišu Covid-19 mRNA vakcine, pogledajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje