Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Nermin Sarajlić obavio obdukciju tijela malene Džene Gadžun

Preuzmite sliku

Završena je obdukcija tijela tragično preminule dvoipogodišnje Džene Gadžun koju je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo danas obavio vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić.

– Završena je obdukcija i uzeti su uzorci za dodatne analize i kad to bude urađeno znat ćemo više. U ovom trenutku nemoguće je još govoriti o uzroku smrti – kazao je dr. Sarajlić.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su nam kako se poduzimaju intenzivne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti tragičnog događaja u kojem je preminula dvoipogodišnja djevojčica.

Iako iz Tužilaštva KS ne žele govoriti o pojedinačnim procesnim radnjama, niti detaljnije komentirati istragu koja je u toku, saznajemo da nalaz obdukcije, kojim će se utvrditi uzrok smrti, neće sam biti dovoljan da se utvrdi šta je tačno dovelo do komplikacija i kome, te posljedično smrti djeteta.

Za to će biti potrebno obaviti i dodatna timska medicinska vještačenja, kao i dodatne analize i vještačenja koje provode vještaci i istražitelji policije.

Osim toga, bit će analizirane izjave više osoba involviranih u ovoj slučaj, nakon čega će se utvrditi da li postoje elementi krivičnog djela.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su sinoć, podjsetimo, izuzeli videonadzor iz privatne stomatološke ordinacije “Bejtović”, gdje je rađena sporna operacija.

Ranije je izuzet sav pribor i oprema koji su korištenio tokom operacije, a koji će biti detaljno analizirani i vještačeni.

Napomenimo i da su prethodnih dana obavljeni inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr Halimić”, “Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr Suad Rožajac” i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”.

Također, iz kompanije Verlab, jedine laboratorije koja je ovlaštena za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, ističu kako nijedna od zdravstvenih ustanova koje su dio slučaja smrti djevojčice Džene Gadžun nisu izvršile zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonima BiH.

Dvoipogodišnja djevojčica je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredno sve nalaze.

Nakon operacije curica je pala u komu. Hitno je prevezena u KCUS, gdje su je u životu održavali aparati. U vezi s ovim slučajem policiju je obavijestila Hitna pomoć, koja je i odvezla djevojčicu iz privatne ordinacije u KCUS. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje