Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Goletić: BiH može napraviti Korona vakcinu, imamo stručnjake i fabrike, treba nam samo država

Preuzmite sliku

“Akademija nauka i umjetnosti BiH mora biti inicijator akcije u kojoj ćemo okupiti sve stručnjake iz cijele države i napraviti plan proizvodnje vakcine i odbrane građana od nove pandemije”, u Centralnom dnevniku na Face TV istakao je Šef labaratorije na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, profestor doktor Teufik Goletić.

“Koronavirus je vrlo aktivan, postoje tri kompletne genetske sekvence! Uspješnije prenose neke od svojih mutacija! Virusi kontinuirano evoluiraju. Ti virusi su raketni, strahovito brzo mijenjaju S-protein! Jedina zaštita je kombinacija različitih vakcina. Sve raspoložive vakcine štite ljude od koronavirusa”, istakao je doktor Goletić u razgovoru te dodao da zabrinutost izazivaju novi sojevi; brazilski, britanski i južnoafrički:

“Vakcine štite od teških oblika bolesti. Ako se zarazimo novim sojem, moguća je reinfekcija. Do sada bilo barem desetak sojeva. Vakcine djeluju i protiv novih sojeva, ali su manje efikasne. Ljudi koji su primili vakcinu ili preležali koronu su zaštićeni od teškog oblika bolesti koronavirusa. Oni koji su preležali koronavirus, trebali bi se vakcinisati nakon šest mjeseci!.”

Doktor Goletić je podcrtao da postoji nešto što se zove stanički imunitet, koji ćelije pamte, evoluiraju dalje da bi mogle reagovati:

“Virusima možemo zahvaliti za naše pamćenje, razmišljamo o virusima kao o nečemu lošem, ali više od 50% kisika u okeanima je zbog virusa! Oni uspostavljaju ravnotežu u našim ćelijama, ne žele ubiti svog domaćina. Ako imamo veći broj sojeva koji se međusobno razlikuju više od 5%, morat ćemo praviti vakcine koje su efikasne protiv oba soja, ili se vakcinisati sa dvije vakcine. Nije isključeno vakcinisati se s dvije različite vakcine! Oni puštaju ljude da biraju koju vakcinu hoće, ali ne znam da li kasnije mogu birati kojom će se revakcinisati!” zaključuje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje