Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doprinose za PIO u najvećem broju ne plaćaju preduzeća u vlasništvu Vlade FBiH

Preuzmite sliku

Od 77.000 radnika u Federaciji BiH kojima se ne uplaćuju doprinosi za penzijski staž i zdravstveno osiguranje, njih 80 posto zaposleno je u javnom sektoru, zbog čega stalno nedostaje sredstava u izvanbudžetskim fondovima, piše Večernji list BiH.

Ovaj porazan podatak nedavno je iznio predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević napominjući kako je nezgodno što federalna Vlada ne uplaćuje doprinose radnicima u preduzećima u kojima je ona vlasnik.

Takvih preduzeća je puno i većinom je riječ o gubitašima koje tek treba privatizirati ili finansijski konsolidirati, za što nema novca u budžetu FBiH. Zbog neizmirenih obaveza po uplati radnog staža, prošle godine pričalo se o podizanju kredita od 450 miliona KM kako bi bio uvezan radni staž za onu kategoriju radnika koji imaju uvjete za odlazak u penziju, ali im doprinosi za PIO nisu bili uplaćeni od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine. Namjeri Vlade FBiH da se zaduži za iznos od 450 miliona KM koji bi bio namijenjen uvezivanju radnog staža, zbog toga što bi taj kredit otplaćivala ona preduzeća koja su svojim radnicima uredno uplaćivala svih godina naknade za penzijski staž, usprotivili su se privrednici iz Hercegovine. Tada su iz Udruge gospodarstvenika Posušje, koja okuplja respektabilan broj privatnih kompanija koje imaju uspješne poslovne rezultate, Vladi FBiH jasno poručili kako bi zaduženje od 450 miliona maraka bilo novo veliko opterećenje za budžet, utjecalo bi na povećavanje deficita i javnog duga.

“Zbog toga bi bilo ugroženo funkcioniranje FBiH jer već u sljedećem razdoblju za otplatu duga, bez ovog novog zaduženja, mora se izdvojiti oko milijardu maraka, što je oko 40 posto budžeta”, navodi se u reakciji spomenute udruge.

Po njihovu mišljenju, privredna društva, javna preduzeća i ustanove moraju se sami kreditno zadužiti i uplatiti doprinose za svoje zaposlenike, a kao kolateral založiti svoju imovinu ili na bilo koji drugi zakoniti način naći rješenje za ovaj veliki ekonomski i socijalni problem. Mogućnost da se zaduži FBiH, pa da se onda ta finansijska sredstva prebace njima, uz određena jamstva povrata tih sredstava, privrednici iz Hercegovine smatraju lošom i neprihvatljivom jer, kako ističu, “iskustvo nas uči da ta sredstva neće biti vraćena u budžet, a teret duga će pasti, opet, na one koji su i do sada redovno izvršavali svoje obaveze”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,