Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Doprinos borbi protiv uzurpcije vakufa, roman o Gazi Turali-begu radit će Fajko Kadrić

Preuzmite sliku

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla u okviru programa obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, izdat će roman o tom plemenitom vakifu i vizionaru.

Dogovor o početku istraživanja koja imaju za cilj osiguranje potrebnog historijskog materijala radi pisanja romana postignut je sa književnikom Fajkom Kadrićem. S obzirom na ograničen broj informacija o Turali-begu, istraživanje će iziskivati stanovito vrijeme i veliku predanost.

– Roman o Gazi Turali-begu će biti važan iskorak na polju institucionalnih nastojanja da se pomen o vakifima čuva. Cilj je da se i na ovaj način ukaže na značaj Gazi Turali-bega i njegovog vakufa kroz protekla stoljeća, ali i za našu generaciju koja ga obnavlja i vraća mu značaj koji mu realno pripada – saopćili su iz MIZ Tuzla.

Rješenjem iz 1946. godine od Turali-begova vakufa iz Tuzle bez ikakve odštete oduzete su nekretnine (zemljište) u ukupnom iznosu od 780.660 m2. Na udaru države bile su i druge nekretnine, posebno zgrade i drugi brojni građevinski objekti.

Od svih vakufa u Tuzli do 1959. godine je oduzeta 61 zgrada, a sve su bile izgrađene na gradskom građevinskom zemljištu u površini od 19.654 m2. Do sada je jedino vraćena zgrada vakufa Ahmed-bega Zaimovića kod Jalske džamije.

Pravna borba za povrat ovih vakufa traje i danas, a posljednji predmet se odnosi na zemljište u centru Tuzle. U ovom predmetu je i Ustavni sud BiH donio odluku kojom se poništava nagodba između Grada Tuzle i Tuzla-Remonta kojom je otuđen vakuf Gazi Turali-begove džamije.

Islamska zajednica pozvala je Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu vakufa Gazi Turali-begove džamije te da, shodno sudskim nalazima, poduzme odgovarajuće pravne radnje, javlja MINA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje