Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doniranjem kurbana “Merhametu” građani obezbijedili meso za oko 8.000 korisnika narodnih kuhinja u BiH

Preuzmite sliku

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” uspješno je provelo i ovogodišnje akcije “Bosanski kurban” i “Kurbani u Mekki i Australiji” time šro je osiguralo meso za oko hiljade socijalno ugrožnih porodica u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik HO “Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac kazao je da je ova humanitarna organizacija zahvaljujući građanima BiH i dijaspori obezbijedila meso za čitavu godinu za svoju 41 narodnu kuhinju i njihove punktove u kojima “Merhamet” svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih porodica širom BiH.

Vrbanjac se zahvalio građanima u BiH i dijaspori koji su i u 2021. godini, izvršavajući svoju vjersku dužnost, donirali svoje kurbane “Merhametu” i tako ponovo ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji.

Osim svojim narodnim kuhinjama, “Merhamet” meso obezbijeđeno akcijom “Kurban” dijeli socijalnim ustanovama, centrima za odvikavanja od droge, kolektivnim centrima, staračkim domovima, povratničkim porodicama, kao i ostalim socijalno urgoženim kategorijama te kroz podjelu interventnih paketa.

“‘Merhamet’ je ove godine klao kurbane u pet klaonica u BiH kako bio se približio građanima koji su željeli prisustvovati klanju. Željeli smo omogućiti da se što više građana uvjeri kako ‘Merhamet’ radi transparentno i uz poštovanje šerijatskih propisa. Tako je ove godine ‘Merhamet’ organizirao klanje kurbana u tri klaonice u Sarajevu, na različitim lokacijama, te u Srebrenici i Živinicama”, kaže Vrbanjac.

Akcija “Bosanski kurban“, kao i ranije, provedena u saradnji sa bošnjačkim povratnicima u manji bh. entitet.

“Merhamet” je i ove godine organizirao klanje kurbana u Mekki i Australiji. Akciju je provodio “Merhamet” Švedske, a u njoj su učestvovali i HO “Merhamet” MDD sa svojim organizacionim jedinicama.

“Već imamo informacije da su kurbani koje su ‘Merhametu’ donirali građani u BiH i dijaspori u okviru akcije ‘Kurbani u Mekki i Australiji’ stigli do gladnih porodica u Jemenu i Pakistanu, a očekujemo i izvještaje iz drugih kriznih područja gdje će se ugroženom muslimanskom stanovništvu podijeliti kurbani, o čemu ćemo građani blagovremeno izvijestiti putem našeg portala merhamet.ba i facebook stranice”, kazao je Vrbanjac.

Podsjetimo, “Merhamet” je meso koje je prikupljeno tokom prošlogodišnje akcije podijelio ugroženim muslimanskim porodicama u Jemenu, Mijanmaru, Pakistanu, Bangladešu, kao i sirijskim izbjeglicama koje su utočište našli u sjevernom dijelu Saudijske Arabije.

Podijeljeno je ukupno 6.285 kurbana, odnosno oko 120 tona mesa, čime je nahranjeno oko 24.000 siromašnih porodica u pomenutim državama. Dakle, riječ je kurbanima koji su žrtvovani u najsvetijem muslimanskom gradu Mekki te u Australiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,