Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Donacijom vozila Vlada TK započela konsolidaciju JP Šume TK

Preuzmite sliku

Današnjim uručenjem terenskih vozila Javnom preduzeću „Šume TK“ d.d. Kladanj, Vlada Tuzlanskog kantona započela je finansijsku i ukupnu poslovnu konsolidaciju ovog javnog preduzeća.

Klučeve i dokumentaciju pet terenskih vozila, namijenjenih za protiv požarnu zaštitu šuma u Tuzlanskom kantonu, v.d. direktora JP Šume TK Almiru Huskiću, uručili su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić. Ukupna vrijednost današnje donacije je oko 170.000 KM.

„Očekujemo da današnja donacija doprinese boljoj spremnošću i efikasnijem radu JP Šume TK. Ovo izuzetno perspektivno preduzeće nažalost zatekli smo u izuzetno teškom stanju i sa znatno ugroženim poslovanjem. Od imenovanja nove Uprave trudimo se da stanje konsolidujemo i da modernizacijom opreme stvorimo dobru osnovu za dalji razvoj ovog javnog preduzeća. Danas uručena vozila, nabavljena su na inicijativu Uprave Društva, a u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i očekujemo da će doprinijeti ostvarivanju postavljenog cilja. S jedne strane zaštiti našeg šumskog fonda, a time i stabilnijem poslovanju JP Šume TK“, kazao je premijer Halilagić.

Ministar Begić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Šume TK u proteklih nekoliko mjeseci, od isteka mandata prethodnoj, odnosno imenovanja nove Uprave uspjele konsolidirati svoje poslovanje.

„Današnja donacija samo je jedan od oblika podrške koju smo pružili ovom javnom preduzeću. Osim ovih vozila potpisat ćemo i ugovore o odobravanju sredstava za sanaciju i rekonstrukciju šumskih puteva. To je također investicija u vrijednosti od oko 100.000 KM, a u planu nam je i podrška modernizaciji opreme u ovom javnom preduzeću. Sve to pokazuje naše čvrsto opredjeljenje da Šume TK, budu nakvo preduzeće kakvo građani zaslužuju“, kazao je Ministar Begić, te dodao da s druge strane i Uprava čini zaista ogromne napore i pokazuje istinski domaćinski odnos u upravljanju, a što rezultira stabilizacijom ovog preduzeća.

„Prije 5 mjeseci smo, po isteku mandata prethodne Uprave, stipili na dužnost i zatekli uistinu ogromna dugovanja. Računi preduzeća su bili prazni, a nakon 5 mjeseci nalazimo se u dijametralno suprotnoj situaciji. Uspjeli smo stabilizirati poslovanje Preduzeća, te poduzimamo i određene korake da poboljšamo status naših uposlenika. Današnja donacija je snažna poruka podrške Vlade TK našim aktivnostima. Ovu su vozila specijalne namjene, koja će nam pomoći da brže detektujemo situaciju i da brže reagiramo, lokaliziramo, te preveniramo nastajanje većih šteta, kao posljedicu eventualnih požara“, kazao je danas v.d. direktora Almir Huskić, te se zahvalio Vladi Tk na pokazanom razumijevanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje