Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica na birou brzom reakcijom spasila život sugrađaninu prilikom kupovine u Bingu

Preuzmite sliku

Gradonačelnica Benjamina Karić je u Vijećnici ugostila hrabru Sarajku Medinu Plaćo koja je nesebičnom i brzom reakcijom, sugrađaninu pružila pomoć, reanimaciju i nakon desetak minuta, uspostavila puls.

Karić ističe da je doktorica Medina trenutno na birou, te pozvala sve nadležne da u skladu sa mogućnostima, ovoj mladoj djevojci koja je svojim činom dokazala da je itekako spremna primijeniti stečeno znanje, pruže priliku da radi u svojoj struci.

“Uvjerena sam da će naša mladost poput Medine, imati priliku da svoju karijeru grade u svom gradu i u svojoj zemlji”, kazala je gradonačelnica, te u ime svih Sarajki i Sarajlija joj još jednom zahvalila na ovom činu.

U razgovoru za Klix.ba Plaćo je ispričala šta se dogodilo, a kako kaže sve je počelo sa zvukom jakog udarca o pod.

“U tom momentu sam bila kupac u trgovini Bingo u shopping centru Alta, na odjelu sa voćem i povrćem. Okrenuta leđima, u trenutku kada sam čula i jak udarac, okrenula sam se i vidjela čovjeka kako leži bez svijesti na tlu. Prišla sam čovjeku sa drugim ljudima koji su se našli tu, a budući da mu je krenula pjena na usta i da se počeo kočiti, pomislila sam da se radi o epileptičnom napadu. Stavila sam ga u bočni položaj te oslobodila disajne puteve”, govori naša sagovornica te dodaje da je u tom momentu došla i njegova supruga koja je negirala da ima epilepsiju te da njen suprug ima problema s visokim tlakom.

Supruga unesrećenog je kazala da ne zna da li je popio terapiju, nakon čega je Plaćo muškarca stavila u položaj autotransfuzije nakon što je počeo modriti.

“Provjerila puls na vratu i ruci, međutim pulsa nije bilo. U tom momentu sam započela reanimaciju i nakon desetak minuta uspostavila puls. Tada su stigle kolege iz Hitne pokoći i preuzele slučaj. Po struci sam tek diplomirani doktor medicine, nikad se nisam susrela sa sličnim slučajem, niti sam radila u struci, mada su nas profesori na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu stručno i odgovorno pripremali na ovakve situacije, na čemu sam im zahvalna”, govori Medina te dodaje da je njena dužnost bila pružiti pomoć na mjestu događaja.

Napomenula je i da njene kolege i ona u Kantonu Sarajevo još čekaju na posao i da je kao i većina njih još uvijek nezaposlena, čak i pola godine nakon diplomiranja.

Na kraju je dodala da su očevici bili iznenađeni reakcijom te su iskazali sreću da postoji neko ko je spreman priteći u pomoć kada je to potrebno.

“Svi su se zahvaljivali, ali vidno zatečeni da neko u doba koronavirusa pruža reanimaciju usta na usta”, izjavila je Plaćo.

Plaćo je diplomirala u septembru 2021. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a svojom pravovremenom reakcijom spasila je život svog sugrađanina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje