Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doktori iz svih dijelova Federacije protestuju 11. maja: Samo iz TK-a stiže pet punih autobusa

Preuzmite sliku

Razlog je samo jedan, odgađanje Ministarstva rada i socijalne politike, kao i cjelokupne Vlade FBiH da vrati reprezentativnost sindikatu doktora, čime nam je onemogućeno da i u buduće budemo potpisnici svojih kolektivnih ugovora

Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH će 11. maja u 12 sati ispred zgrade državnih institucija BiH započeti proteste, odlučeno je danas na sjednici Upravnog odbora ovog sindikata.

– Razlog je samo jedan, odgađanje nadležnog, Ministarstva rada i socijalne politike, kao i cjelokupne Vlade FBiH da vrati reprezentativnost sindikatu doktora, čime nam je onemogućeno da i u buduće budemo potpisnici svojih kolektivnih ugovora, objasnio je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora u Kantonu Sarajevo.

– A to za posljedicu ima neriješen radno-pravni status doktora, i direktno utiče na njihov ostanak u ovom dijelu BiH, time i na opstanak zdravstvenog sistema, kaže dr. Hočko, od kojeg saznajemo da krajem ove godine 25 doktora, recimo, u Kantonu Sarajevo idu u penziju.

– Sve su to specijalisti, a znamo kako je danas teško doći do jednog specijaliste, kaže prim. Hočko, napominjući da u penziju doktori idu i po drugim osnovama, a i dalje odlaze iz državnih institucija u privatne, odnosno izvan BiH.

– Upravo sam ovih dana čuo za jednog oftalmologa koji seli iz BiH, ističe prim. dr. Hočko.

Na proteste će 11. maja doći doktori iz svih dijelova Federacije. Samo iz TK-a stiže pet punih autobusa.

Inače, reprezentativnost sada nema federalni sindikat, a nemaju je ni Sindikat u KS-u i u Tuzli.

Na današnjem sastanku su bili predstavnici ovog sindikata iz svih dijelova Federacije, koji su se nakon toga obratili novinarima s porukom da će Federacija BiH, nastavi li se ovakva praksa, ostati bez doktora. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje