Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dogovor o osnivanju Radnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju u TK

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković danas su razgovarali s predstavicima Vijeća roditelja i JU Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju o aktivnostima koje je potrebno poduzeti prije osnivanja Radnog centra u okviru te ustanove.

Zahvalivši Vladi TK na izuzetnoj saradnji koja je rezultirala otvaranjem Odjeljenja za radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom, predstavnici Ustanove i Vijeća roditelja ukazali su na potrebu prilagođavanja postojećih pravnih okvira novim uslovima.

Pomjeranjem dobne granice za korisnike usluga Radnog centra do 27 godina i dozvolom za upis i onim osobama koje su završile srednju školu, a još nisu diplomirali, rečeno je ovom prilikom, bila bi ispunjena dva uslova formalno-pravne prirode i otvoren put ka bržem i efikasnijem osnivanju Centra.

Premijer Hodžić naglasio je da će u interesu učenika Zavoda i unaprjeđenja rada ustanove biti urađene sve potrebne aktivnosti a daljnji koraci bit će sagledavanje dobrih praksi iz okruženja u ovoj oblasti.

Vlada TK i resorna ministarstva već su svojim aktivnostima pokazali da Zavod tretiraju kao ustanovu od posebnog značaja ali će zbog kompleksnosti materije, kazao je ovom prilikom ministar Baraković, biti potrebno sagledati sve aspekte i mogućnosti izmjena normativa i dopuna postojećih zakona.

Naglasivši da su zajednički sastanci najbolji put da se pronađe najbolje rješenje, ministar Džidić je ovom prilikom sa prisutnima razgovorao i o Zakonu o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,