Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodikova poruka Schmidtu: Vi ste rušitelj velikog kalibra i molimo Vas, idite kući

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra provokacijom pismo koje mu je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poslao, a u kojem ga obavještava o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH.

Pozvao se na stav institucija RS-a, kao i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, prema kojem Schmidt nije izabran po Aneksu 10. koji je, kako navodi, jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika.

Dodik je ponovio prethodna mišljenja koja ima o visokom predstavniku, a kazao je i to da je “BiH sa takvim visokim predstavnikom postala nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstitutivnih naroda i građana“.

– Vaša, nazovimo ‘odluka’, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ide i korak dalje. Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti – naveo je Dodik.

Po vama je, dodao je, način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i CIK BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlaštenja inkvizicijskog karektera. Vi čak dajete i političke smjernice kojima usmjeravate ton kampanje, pri čemu ste samo zaboravili i navesti za koga da se glasa na ‘slobodnim, demokratskim, – ohaerovskim’ izborima. Pri tome već najavljujete, a i možete, jer je ovo Vaša država, ustavne i izborne reforme nakon izbora.

Taođer je Dodik optužio Schmidta da ruši biračko pravo, te ga podsjeća da je izborni sistem u svakoj suverenoj državi dio općeg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina.

U zaključku pisma član Dodik je Christiana Schmidta optužio da ruši princip vladavine prava koji podrazumijeva postojanje pravne države koja je potčinjena pravu, i to u totalitetu.

To znači, pojasnio je, da svi akti koje donosi samo država (ne samo Ustav i zakoni) moraju biti pravni, a ne politički i ideološki, a posebno ne ‘ohaerovski’.

– Vi rušite i princip pravne države koja treba da vrši vlast na osnovu sopstvenih zakona, a ne ohaerovskih, građansko – Schmidtovih. Vi rušite i principe ustavnosti i zakonitosti koji su osnovni principi ustavnog sistema svake državne zajednice u kojoj postoji ustav, kao bitni instrumenti ostvarivanja vladavine prava. Vi niste samo neovlašteni građanin Šmit, Vi ste rušitelj velikog kalibra i – molimo Vas, idite kući, ugasite svjetlo – poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, saopćeno je iz njegovog kabineta. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje