Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodikov savjetnik: Ulazak BiH u NATO može izazvati novi konflikt

Preuzmite sliku

Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, smatra da NATO preko bošnjačkih političara vrši pritisak na Republiku Srpsku s ciljem da BiH postane članica tog saveza.

On smatra da je sličan scenario i u Makedoniji i Crnoj Gori te da takvi pristisci vode ka stvaranju nestabilnosti.

“Građani u Crnoj Gori su većinski protiv članstva njihove zemlje u NATO-u i zbog toga nije bilo referenduma, tj. konsenzusa. Slično je i u Makedoniji, gdje je na referendumu odbačeno učlanjenje u NATO, ali to nikoga ne interesuje, Makedonija se bez većinske volje naroda gura u članstvo. To u obje zemlje izaziva raskole i konflikt, što se posebno vidi u Crnoj Gori. Na redu je učlaniti BiH u NATO na isti način, bez širokog konsenzusa, dogovora, bez volje njenih građana, bez obzira što to može izazvati novi konflit u BiH”, naveo je Perišić.

On smatra da je način na koji se to radi u BiH nelegalan i nelegitiman.

“Izvodi se putem Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu, preko famozne Komisije za NATO integracije, na čije sjednice ne dolazi srpski članovi. Uz sve to, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović blokiraju rad Predsjedništva BiH i onemogućavaju formiranje vlasti na nivou BiH u skladu sa oktobarskim izborima. Da li su oni svjesni da zbog NATO-a BiH može da ima samo sukobe i zaustavljanje njenog razvoja”, naveo je Perišić.

On je rekao da Komšić i Džaferović otvoreno i nezakonito realizaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u povezuju sa formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

“Ta ucjena je upravo stvaranje uslova za blokiranje BiH u evropskim i regionalnim poslovima i za nestabilnost BiH na unutrašnjem planu ka izazivanju novog konflikta”, istakao je Perišić. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,