Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Vrijeme je da svi Srbi žive u jednoj državi

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na ujedinjenje tog bh. entiteta sa Srbijom, ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna potpora Srba s obje strane Drine, a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

Dodik je to kazao u govoru održanom na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. januara koji u RS-u obilježavaju kao dan entiteta uprkos presudama Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako je to neustavno jer podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS-u.

“Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod”, kazao je Dodik, dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada spriječila.

Hrvate zvali pokatoličenim Srbima

Sama akademija bila je ispunjena nacionalističkim porukama u kojima se isticalo kako su pravoslavni Srbi tokom cijele historije bili izloženi napadima neprijateljskih vanjskih sila kojima su pomagali “pokatoličeni” i “islamizirani” Srbi.

U programu su Hrvati proglašeni “pokatoličenim Srbima”, a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okvalificiran je kao nasljednik Ante Pavelića. Dodik je u svom govoru kazao kako žali što već 1918. godine nije stvorena velika Srbija, opisavši dvije Jugoslavije velikim protusrpskim prevarama.

Kazao je kako je bio potpuno opravdan pokušaj srpskih političara s početka 1992. godine da na teritoriju BiH uspostave RS kao neovisnu državu. Nije izrijekom spomenuo ni jedno ime, ali kazao je kako je ponosan na generaciju političara koji su stvorili RS te su zbog toga pristali biti mučenicima koji sada “leže po kazamatima”.

“Mi hoćemo svoju državu”, kazao je Dodik, dodajući je RS formiran 9. januara 1992. upravo kako bi bio neovisna država, a da se to nije dogodilo samo zbog Daytonskog sporazuma.

Vladimir Orlić, predsjednik skupštine Srbije, koji je na akademiji u Banjoj Luci predvodio srbijansku delegaciju, kazao je kako je uspostava RS-a spriječila potpuno uništenje bosanskih Srba, ustvrdivši kako je to bio scenarij planiran kao nastavak Drugog svjetskog rata.

  • Orlić je o uspostavi RS-a govorio u množini, sugerirajući kako je u tome sudjelovala i Srbija pa ona stoga danas, kako je kazao, ima obvezu čuvati i braniti tu tvorevinu. Kazao je da je Srbija lider u regiji i kao takva ima snage štiti sebe i svoje pa Srbe, kako je istaknuo, više niko neće moći ponižavati.

    Vlasti RS-a centralno obilježavanje 9. januara najavile su za ponedjeljak u Istočnom Sarajevu gdje kane upriličiti paradu s više od dvije hiljade sudionika, uključujući stotine naoružanih pripadnika policijskih jedinica.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje