Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Vraćamo se u institucije kad se za “genocidan” bude kažnjavalo

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je postavio uslov za vraćanje predstavnika iz Republike Srpske u državne institucije. On je zatražio da se uvede kazna za one koji koriste termin “genocidan”.

Dodik je kazao da on i njegova stranka pokušavaju “da riješimo neke stvari, naša namjera je da razgovaramo sa svim akterima u BiH”.

“Idemo ka tome da se održi Narodna skupština, to će biti 1. februara, na njoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji. Mi smo naše domaćine ovdje, uslovno rečeno obavijestili o tome. Pozvali smo Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate NSRS sa svojim stavovima i viđenjima kako da se razvija politički proces u BiH. Na tom sastanku će biti predstavnici svih parlamentarnih političkih partija i njihovi predsjednici, mislili smo da treba da obavimo tu debatu. To je jedinstvena prilika i to treba prepoznati na taj način da se upravo taj dijalog vodi. Nažalost, Izetbegović je to već odbio kao što sve odbija, on je zarobljen i zakovan u svojim razmišljanjima, ja sam spreman na bilo kom mjestu da razgovaram s bilo kim”, poručio je lider SNSD-a.

Najavio je da će bh. entitet RS predložiti zakon po kojem bi bilo kažnjivo upotebljavati izraz “genocidan”.

“Republika Srpska će predložiti zakon u kome će se tražiti da se kazni svako onaj ko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko Distrikt ili kantone, institucionalni subjekt, nazove genocidnim ili bilo kojim drugim imenom, da se zapriječi kazna zatvorom, kao i ako se određena grupa bilo koja, pa i nacionalna, kao što su Srbi, Bošnjaci, Hrvati, nazovu genocidnim da se zapriječi kazna zatvorom do pet godina i ako taj zakon prihvate naši partneri u Parlamentarnoj skupštini, mi smo spremni da učestvujemo u radu. I dalje smatramo da je neprihvatljivo da se nametne zakon, ali oko toga očito ne možemo voditi dijalog. Dakle mi predlažemo jedan novi zakon koji će donekle razriješiti ovu situaciju, a i dalje ostaje problem nametanja i kvalifikacija koje su tamo date”, istakao je Milorad Dodik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,