Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Ustavni sud krši Ustav, to je tijelo za egzekuciju nad Srbima i RS

Preuzmite sliku

“Ustavni sud je mjesto manipulacije kao što je u slučaju poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivredno zemljište nije nadležnost Bosne i Hercegovine, i Ustavni sud ne može da bude ustavotvorac i daje prava”, kazao je u obraćanju medijima član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik kao reakciju na današnje odluke sa sjednice Ustavnog suda.

Dodao je da “Ustavni sud krši Ustav”.

“Takav Ustavni sud ne koristi za borbu i stvaranje pravne države. Oni promovišu ne pravo. Ako su oni danas utvrdili da zemljište ne pripada određenom nivou vlasti, tj. entitetima i da pripada BiH, onda krši Ustav. Ustavni sud krši Ustav. Svo zemljište i svi objekti pripadaju entitetima. Prolaze kroz procese nezakonitog ponašanja, imaju podršku određenih političkih struktura”, kazao je i dodao:

“To je političko tijelo i tijelo za egzekuciju nad Srbima i RS. Ustavni sud nije mjesto pravde i to je mjesto špekulacije”.

Podsjetimo, u predmetu broj U 8/19 Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano “da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske”.

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

“Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine”, rečeno je u Ustavnom sudu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,