Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: U RS stiže 100.000 vakcina iz Rusije

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako će u Republiku Srpsku u narednim danima stići oko 100.000 vakcina iz Rusije, te da bi proces vakcinacije protiv Covida-19 trebao započeti u februaru.

“S važnim ljudima sam tokom protekle večeri razgovarao i dobio garancije da će RS osigurati oko 100.000 vakcina iz Ruske Federacije od različitih proizvođača i pristupit ćemo vakcinaciji prema sačinjenom Programu vakcinacije koje je napravilo Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo RS. Vakcine će biti besplatne i neće biti komercijalizovane. Svima treba dati mogućnost izbora”, rekao je Dodik.

Istakao je da i pored napora koje su FBiH i RS uložile kroz zajednički program Covax te platili vakcine, nema naznaka da će one stići.

“Sada vidimo da u pogledu snabdijevanja vakcinom imaju problemi i u moćnim zemljama jer ne dolaze u kontinuitetu, što govori o nesređenosti tog tržišta. Očito je da je potrebno direktnim kontaktom osigurati vakcine. Prema najavama, EU će zatvoriti tržište i to nije optimistično. EU se nije snašla na početku pandemije ni sada povodom vakcina. Ovo može biti ozbiljan problem povjerenja i solidarnosti”, rekao je Dodik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,