Četvrtak, 5. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dodik: U BiH neće biti rata

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, smatra da BiH ne može funkcionirati i biti uspješna zbog težnje Bošnjaka za majorizacijom te da je to jasno i Evropljanima.

– U Federaciji BiH to već pokušavaju raditi s Hrvatima, a onda bi to radili sa Srbima zalažući se za priču o građanskom uređenju u zemlji koja ima Ustav koji kaže da se ona sastoji od dva entiteta i tri naroda – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je ocijenio kako se u BiH živi neki virtuelni život koji podrazumijeva građansko uređenje kojeg uopće nema u političkom sistemu i sistemu vlasti. On je istakao kako je u FBiH srpski narod potpuno ponižen i devastiran.

– Političkom snagom koju imamo delegacija Srba u Domu naroda FBiH prvi put je popunjena nakon Dejtona – istakao je Dodik.

Tvrdi kako nije provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” od prije deset godina, jer je problem u FBiH.

– U RS je u vezi s tim pitanjem postignut konsenzus. Republika Srpska je nastavila i dalje birati člana Predsjedništva na neposrednim izborima. Spremni smo da kažemo, ne bira srpskog člana, već jednog člana Predsjedništva da bismo se prilagodili toj farsi – rekao je Dodik.

Smatra da se u Predsjedništvu BiH bori za interese RS i srpskog naroda i da tamo nije nikoga povrijedio od Bošnjaka i Hrvata.

– U BiH neće biti rata. Stalo mi je do mira, razvoja, da niko nikome ne smeta, da ne spriječava projekte i tako se ponašam – istakao je Dodik i ponovio da neće prihvatiti ono što Bakir Izetbegović hoće u Sarajevu i da nema popuštanja.

Na pitanje šta ako četiri godine ne bude formirano Vijeće ministara, Dodik je rekao da je i to moguće jer je BiH nemoguća zemlja.

– Nemam volju da BiH napravim mogućom zemljom. Imam volju da uzmem samo ono što pripada RS i ništa me drugo ne zanima. Želim da štitim naš nacionalni državni i republički interes na taj način – napomenuo je Dodik.

On je rekao da zaštitu srpskog nacionalnog interesa spore oni koji ne dozvoljavaju da kažu da u vlast u zajedničkim institucijama trebaju doći legitimno izabrani predstavnici iz RS. (RTRS/Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,