Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u Beogradu: U Predsjedništvu BiH neću popuštati, želim popraviti poziciju RS-a

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da će sigurno pobijediti na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH i da na toj poziciji nema namjeru da popušta ni u jednom segmentu kada je riječ o interesu RS-a i srpskog naroda.

Dodik je rekao novinarima poslije sastanka sa dekanom Fakulteta političkih nauka Draganom Simićem da je njegova uloga da anomalije u BiH između ustava i prakse pokuša dovesti u red u korist Republike Srpske.

On je istakao da njega biraju Srbi i Republika Srpska i da nema nikakvu obavezu prema BiH, nego samo obavezu da očuva mir i ništa više.

Dodik je istakao da su floskule poput onih “da svima bude bolje” davno historijsko groblje, navodeći da nije rigorozan niti isključiv, ali da je naučio da su Srbi zbog zabluda koje su imali, stvarajući prvu i drugu Jugoslaviju, stradali.

“A, na kraju tog stradanja su okvalifikovani kao loš narod, pa čak umalo i genocidan, kroz arogantni prijedlog britanske strane koja je predložila Savjetu bezbjednosti UN da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom. Zamislite, a Nijemci nisu. U svakom slučaju, to je igra velikih”, rekao je Dodik i istakao da ne može da prihvati takvu atmosferu.

On je naveo da je BiH izvedena jer se za taj nivo ne bira nijedan organ vlasti nego sastavlja – člana Predsjedništva iz Repubike Srpske bira srpski narod, bošnjačkog bošnjački, a hrvatskog hrvatski, Vijeće ministara biraju entiteti, dolaze ljudi koje entiteti odaberu.

“Prema tome, priča koju je nametnuo visoki predstavnik da je BiH nadređena entitetima sigurno neće moći proći. Ja im poručujem da uopšte ne računaju na tako nešto. A pobijediću sasvim sigurno”, izričit je Dodik.

Dodik je napomenuo da je Jugoslavija bila zabluda, ali da BiH ne smije da bude nova zabluda Srbima.

On je istakao da je Republika Srpska država prema svim elementima međunarodnih kvalifikacija, još iz Montevidea 1933. godine kada je napisano šta predstavlja elemente države.

“Mnoge države su na bazi toga nastale, samo nama ne daju međunarodno priznanje. Ali, to ne znači da mi treba da odustanemo”, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da ga ne interesuje ko će biti u Predsjedništvu BiH od predstavnika druga dva naroda, jer je to njihova stvar.

“Kao što oni neće uticati na izbor srpskog naroda, neću ni ja na njihov izbor. Nemam nikakve želje za tim. Na kraju krajeva, to nije neko željeno mjesto, što se mene tiče. Tamo idem da popravim poziciju Republike Srpske i samo zbog toga. Nemoj niko ništa drugo da očekuje od mene”, rekao je Dodik.

Ističući da BiH nije država nego je sastavljena i ima samo međunarodno priznanje i međunarodni okvir, Dodik je rekao da unutrašnji suverenitet pripada entitetima.

Dodik je napomenuo da BiH ima Vijeće ministara koji je pomoćni organ Predsjedništva i jedini izvršni organ na nivou BiH je Predsjedništvo.

“To je napravljeno u konceptu da BiH uvaži unutrašnju strukturu, a sve godine od Dejtona su pokušaj da se promijeni ta unutrašnja struktura i da se nametne nadležnost zajedničkih institucija BiH nadležnosti entiteta, što uopšte nije u duhu ni pismu Dejtonskog sporazuma”, rekao je on.

Dodik je istakao da je to arogancija međunarodne zajednice koja je putem visokih predstavnika mijenjala praksu.

“I onda se čude zašto BiH ima takvu nejasnu situaciju. Imate jedan sistem napisan u ustavu i realnu praksu koja nije u skladu sa ustavom”, rekao je Dodik, koji nakon sastanka sa dekanom FPN-a drži predavanje studentima ovog fakulteta o dejtonskoj Republici Srpskoj. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,