Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Treba vratiti učenike u učionice

Preuzmite sliku

Školska godina će početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku. Mislimo da treba vratiti učenike u učionice, to će biti vjerovatno redukovano na način kako to propiše Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i predagoške vlasti, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji za novinare u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prilagodićemo se nastaloj situaciji”, kazao je Dodik.

Nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a Dodik je rekao da su ocijenili da je epidemiološka situacija složena.

“Nemamo namjeru da širimo neke mjere, zabrane ili ograničenja, ali ne možemo prihvatiti ni zahtjeve da se produži rad ugostiteljskih objekata niti bilo koji drugi zahtjev koji bi išao za tim da se redukuju postojeće mjere”, kazao je Dodik.

Apelovali su na stanovništvo da se pridržava mjera držanja distance, nošenja maski, lične higijene…

“Moramo pokušati sve učniti da se zaustavi širenje epidemije”, rekao je on.

Podsjetio je na odluku entitetskih vlasti da se 15 miliona KM izdvoji za podršku zdravstvenom sistemu za zalihe opreme za medicinski sektor.

“Podržavamo aktivnosti da se uradi plan vakcinacije, kada se dođe u poziciju da nabavimo vakcinu da imamo plan koji će biti sveobuhvatan i obavezujući za sve građane u RS, jer smatramo da na taj način ćemo moći da suzbijemo širenje ovog virusa”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara o ruskoj vakcini Dodik je rekao da je očigledno da postoji globalna trka.

“Mi ćemo se potruditi da za naše stanovništvo u objektivnim okolnostima i što je prije moguće nabavimo verifikovanu i testiranu vakcinu. Što se tiče Rusa, cijenim da imajući u vidu njihove napore da je to stvar koji su oni proveli u skladu s procedurama, da činjenica da će oni to prvo primjenjivati na svoje stanovništvo govori o tome da u to treba vjerovati i ja u to vjerujem”, rekao je Dodik.

Govoreći o stanju u privredi rekao je da je u proteklom periodu oko 10.400 radnika ostalo bez posla, a zaposleno je 9.199 osoba, te je ukupan gubitak radnih mjesta 1.200. To je prema riječima Dodika među najmanjim u regionu i rezultat mjera koje su realizovane na području ovog entiteta.

On je rekao da je u prvom kvartalu u RS-u zabilježen rast BDP-a od 1,4 odsto, a da su procjene Svjetske banke i MMF-a da će zbog koronavirusa u prvom polugodištu pasti BDP na minus pet odsto.

“Kod nas se ne ostvaruju te prognoze i mi vjerujemo da na kraju godine neće biti većeg pada od najviše minus dva, ali očekujemo da će stopa BDP kretati oko nule”, kazao je Dodik.

On je najavio novi paket pomoći i podrške privredi u septembru koji će se odnositi na lična primanja radnika i pomoć investicionim aktivnostima. Rekao je da će biti rekonstruisani svi regionalni i magistralni putevi za 100 miliona KM koliko će biti uloženo u ovoj i sljedećoj godini.

Govoreći o predstojećim izborima Dodik je rekao da je “legitimitet CIK-a upitan, ali izbori će se održati”.

“Mi to ne možemo da izmjenimo i na njima ćemo učestvovati”, rekao je Dodik i dodao da je SNSD spreman za izbore i da će pobijediti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje