Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Spreman sam da proglasimo samostalnost već iduće sedmice

Preuzmite sliku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas sve srpske predstavnike koji rade na odgovornim poslovima u Republici Srpskoj i BiH da se okupe i zajednički djeluju protiv odluke visokog predstavnika u BiH o zabrani negiranja genocida.

“Pozvaćemo sve sudije i tužioce da napuste institucije na nivou BiH. Oni koji su časni ljudi i još časniji pravnici, sigurno će nakon sjednice Narodne skupštine, poslušati i vratiti se u Republiku Srpsku da je zajedno branimo”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da bi bilo dobro da su u Narodnoj skupštini, čiju sjednicu je najavio za narednu sedmicu, postigne konsenzus oko ovog pitanja.

“Ali, ako drugi ne budu htjeli, sigurno će većina okupljena oko SNSD-a i sam SNSD ući u to da neće odlučivati na nivou BiH, ni u Predsjedništvu, ni u Savjetu ministara, ni u Predstavničkom, ni u Domu naroda”, istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da će pokušati da nađe konsenzus sa svima u Narodnoj skupštini, ali da ima crvena linija koju SNSD-a i on lično neće da prijeđe.

“Ovo je za mene neprihvatljivo i ovo traži žestok odgovor. Ako su spremni da budu sa nama, ja sam spreman da prihvatim sve njihove inicijative, pa do toga da proglasimo samostalnost već iduće sedmice”, poručio je Dodik.

Odluka visokog predstavnika, tvrdi Dodik, samo govori da BiH nema smisla, te da to nikada nije ni imala.

“Cijenim da veoma racionalno govorimo o ovoj temi. Ovdje je ključna volja naroda, i ako prihvatimo da se na ovaj način ućutkava Republika Srpska i srpski narod, pa i Srbija, onda prihvatamo da nemamo budućnost, nemamo pravo na riječ, stav, da smo amorfna beznačajna cjelina koja ovdje samo sluša šta joj ko od stranaca govori”, istakao je Dodik.

S druge strane, Dodik smatra da bi istorijski gledano, ovo moglo da bude korisno za Srbe ako budu odlučni da naprave svoju državu ovdje.

“Ne možemo mi da prihvatimo da nam dolaze muslimani iz Sarajeva i da nas progone ako mi nešto progovorimo. To nikada nije bilo. U Americi nemate zakon o zabrani negiranja genocida, ni u većini evropskih zemalja, što nama to podvaljujete”, upitao je Dodik.

On je predložio zabranu djelovanja na teritoriji Srpske Suda i Tužilaštva BiH, Agencije za istrage i zaštitu i svih zajedničkih institucija nastalih mimo Dejtonskog sporazuma.

“Samo one institucije koje su u okviru Dejtonskog sporazuma jasno precizirane da postoje, one će moći da djeluju. Mi smo za izvorni Dejtonski sporazum i ovo je naša posljednja ponuda, druge nema”, kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da Srbi ne smiju prihvatiti namentnute istine, te da je ovo lažno nametnuta priča o genocidu.

“Germanskom svijetu je potrebno da još neko u Evropi bude okarakaterisan kao genocidan, da ne budu samo oni. Zato nam guraju i ovako nedovršenog visokog predstavnika kakav je Kristijan Šmit. Oni su se preračunali, misleći da se njih neko ovdje boji. Bojim se samo Boga i bojim se da ne razočaram ovaj narod”, naglasio je Dodik.

Republika Srpska, dodao je Dodik, treba da da odlučan i konačan odgovor na ovo sve.

“Trpili smo 25 godina. Republika Srpska je korigovala mnoge svoje stavove, a Bošnjaci su samo pojačavali svoje zahtjeve u BiH i prema Hrvatima i prema Srbima. Danas zbog ove odluke samo može slavodobitno da se ponaša bošnjački narod, iako ovo ni njima ne treba i zatvorilo im je mogućnost bilo kakvog dogovora sa nama”, smatra Dodik.

Na pitanje šta ako novi visoki predstavnik iskoristi bonska ovlaštenja, Dodik je rekao da on nije legalan, te da će mu to reći i na sastanku 3. avgusta u Predsjedništvu.

“Pozivam cijelu Republiku Srpsku da se okupi i brani. Spreman sam da podredim sav svoj komoditet u borbi za interes srpskog naroda i to ću činiti, bez bojazni i žestoko onako kako ja znam”, naglasio je Dodik.

On je dodao da zbog ove situacije niko ne treba da strahuje od bilo kakvog sukoba, te da se ovdje vodi politička borba. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje