Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog američkog ambasadora

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Georgea Nelsona, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik je izrazio zahvalnost za dosadašnju potporu Sjedinjenih Američkih Država te iskazao uvjerenje da će se bilateralni odnosi dviju zemalja u budućnosti razvijati na obostranu korist. Predsjedavajući Dodik je informirao ambasadora Nelsona o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, procesu uspostave vlasti te o regionalnoj suradnji.

Istaknuo je da je budućnost BiH u EU i da su intenzivirane aktivnosti na pripremi dodatnih odgovora na Upitnik EP, koji bi mogli biti dostavljeni u narednim danima.

Predsjedavajući Dodik je kazao da u BiH nema konsezusa o članstvu u NATO-u, ali da BiH aktivno sudjeluje u Partnerstvu za mir. Također je naglasio da BiH, koristeći instrumente Individualnog partnerskog programa, provodi neophodne reforme.

Razgovarano je i o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u svijetu.

Dodik je kazao da će BiH i dalje biti dio koalicije za borbu protiv terorizma.

Ambasador Eric George Nelson rekao je da SAD i BiH imaju dobre bilateralne odnose i da će SAD podržavati sve aktivnosti BiH u cilju ispunjavanja uvjeta za kandidatski status u EU. Istaknuo je da će tijekom svoga mandata raditi na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine prava za dobrobit svih građana BiH.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH poželio je uspjeh u radu ambasadoru Ericu Georgeu Nelsonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,